Karšta? Karšta… Ilgai laukta šiluma užgriuvo su kaupu ir dabar bando iškepinti žemelę kaitriais saulės spinduliais. Su kaitra atėjo jos draugė sausra. Viskas dulka, džiūsta, vysta. Po vėsaus ir ilgo pavasario vasara atėjo su trenksmu. Lietaus reikia verkiant. Antraip gaivi žaluma ims ruduoti, pranešdama apie nykstančius augalus.

Kad ir karšta – valgy vis tiek reikia. Ko nors, kas būtų lengva, maistinga ir nelabais sudėtinga. Nes tokiu oru net dirbti tingisi, o ką jau kalbėti apie stovėjimą prie viryklės. Tokiais atvejais gelbsti „sriubos kitaip”.

Keptų burokėlių sriuba

  • 5-6 vidutinio dydžio burokėliai
  • 2l daržovių sultinio
  • ketvirtis citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų
  • kapotų krapų
  • grietinės ir česnakinių skrebučių
  1. Burokėlius nuplauti, nuskusti ir supjaustyti 3-5mm storio griežinėliais.
  2. Sudėti į dubenį, apibarstyti druska, pipirais, pašlakstyti alyvuogių aliejumi.
  3. Viską gerai išmaišyti, sudėti į kepimo skardą vienu sluoksniu ir kepti orkaitėje, kol vizualiai atrodys iškepę.
  4. Kepimas 180C temperatūros orkaitėje turėtų užtrukti iki pusvalandžio.
  5. Įkaitinkite daržovių sultinį, paragaukite ar netrūksta druskos, suberkite į jį kapotus krapus ir išspauskite citrinos sultis.
  6. Iškepusius burokėlius supjaustykite šiaudeliais, dėkite į dubenėlius ir užpilkite sultiniu su krapais.
  7. Paskaninkite šaukštu grietinės ir pateikite su česnakiniais skrebučiais ar česnakinėmis duonos lazdelėmis.

Prisipažinsiu: pirmą kartą pamatęs šį receptą žvelgiau į jį labai skeptiškai. Tačiau pagaminus šią sriubą likau maloniai nustebintas. Sriuba gana gaivi, lengva, vizualiai tikrai patraukli ir originali savo skoniu. Kepami burokėliai keičia savo struktūrą, kinta jų skonis. Sudėjus į dubenėlį ir pilant skaidrų sultinį jis nusidažo rožine burokėlių spalva. Tačiau ne visas – dalis intensyviau, kita dalis lieka skaidri. Maišant grietinę sriuboje spalva intensyvėja.

Šis receptas tiks ir vegetarams, tiesiog nedėkite grietinės. Šią sriubą galima valgyti ir pravėsusią – joje praktiškai nėra riebalų, tad ir atvėsusi ji bus gana gardi. Vakare, terasoje, kai dienos karštis pradės atslūgti.

Gražios prasidėjusios vasaros, mielieji!