Žinote, aš nuoširdžiai manau, kad kulinarinės mados, kaip ir visos kitos, sukasi ratu. Ir tai, kas buvo gana populiaru ir gerai – ilgainiui pamirštama. Vėliau ištraukiama į dienos šviesą tartum močiutės suknelė ir sakoma – antai kaip tai modernu, sveika ir be galo gerai. Kad ištraukiama, tai žinoma, gerai. O būtų dar geriau, jei nebūtų pamirštama. Šiandien papasakosiu apie sriubą, kuri buvo labai populiari mano vaikystėje, o dabar ji nepelnytai pamiršta ir retai kada sutinkama. Ir aš manau, kad pagrindinė šio nepopuliarumo priežastis yra perlinės kruopos.

Perlinės kruopos – vieni jų nemėgsta dėl kruopose pasitaikančių luobelių, kiti – nes tai kruopos, dar treti žiūri į jas kaip į varguolių maistą. Gaila, mat jos visai nepelnytai nuvertintos. Perlinės kruopos – tai nušlifuoti miežių branduoliai. Skaidulų jose daugiau negu baltuosiuose, ruduosiuose ir laukiniuose ryžiuose. Jos reikalingos asmenims, sergantiems II tipo diabetu, nes reguliuoja cukraus kiekį kraujyje bei mažina „blogąjį“ cholesterolį. Šių kruopų rekomenduojama valgyti vaikams, nes jos turi medžiagų būtinų augančiam organizmui. Be to, perlinės kruopos turi priešuždegiminį, raminamąjį, diuretinį poveikį, malšina spazmus. Gali padėti numesti svorio, jose yra B, A ir E vitaminų. Ir dar – jos yra skanios. Ir pigios. Vieni privalumai!

Taigi, vasara. Artėja Joninės. Tai reiškia, kad jau prasidėjo pirmieji šviežiai raugti agurkai. Juk jūs raugiate agurkus? Ne? Aš būtinai papasakosiu kaip tai daroma!

Kai užsiraugsite agurkų (ar jau nusipirksite įrūgusių) – kelis panaudokite šiai sriubai. Tinka ir tie „žieminiai”, bet juose daug aštrios rūgšties. O štai švieži ir lengvai rūgštūs – tinka kuo puikiausiai!

Perlinių kruopų sriuba su raugintais agurkais

  • 2,5l kiaulienos arba daržovių sultinio
  • 1 stiklinės perlinių kruopų
  • 1 didelės morkos
  • 2-3 bulvių
  • 2-3 šviežiai raugintų agurkų
  • prieskoninių žalumynų
  • grietinės užbalinimui
  1. Kruopas perplaukite šaltu vandeniu ir užmerkite dubenėlyje per naktį - tegul išbrinksta.
  2. Užvirkite sultinį, suberkite kruopas ir leiskite pavirti 10-15min.
  3. Sudėkite mažais kubeliais pjaustytas morkas ir bulves. Pavirkite dar 10min.
  4. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais agurkus. Sudėkite į sriubą, leiskite užvirti ir pavirkite 2-3min. Išjunkite ugnį.
  5. Jei turite - suberkite kapotus prieskoninius žalumynus, uždenkite dangčiu. Leiskite sriubai pailsėti bent 10minučių.
  6. Pateikite užbalinę šaukštu grietinės.

Šią sriubą virti labai paprasta: įdėjote kruopas – tegul verda ant mažos ugnies, eikite skusti morkų ir bulvių. Kol nuskusite ir susmulkinsite – jau bus metas jas dėti. Įdėjote – užsiimkite agurkais. Taip kol viską pasiruošite ir sudėsite ir išvirs sriuba. Beliks jai duoti pailsėti, kaip tik tiek laiko, kiek reikia padengti stalą ir pakviesti šeimyną pietų. Gardi, maistinga, vasariška. Paprasta ir kartu labai neprasta. Išbandykite!