Lęšiai yra nebrangus, tačiau daug naudingų savybių turintis produktas yra populiarus viso pasaulio virtuvėse. Jie yra maistingi, turi daug kalio ir kalcio. Net yra teigiama, kad reguliarus jų vartojimas padeda lengviau susidoroti su stresu ir ramina nervus.
Ar tikrai yra taip – negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Mat aš lęšius atradau gana neseniai. Jie skanūs, gana greit išverda (jų nereikia iš anksto mirkyti) ir galėtų būti puiki pamaina ryžiams sriubose.
Štai vienas vegetariškos pomidorų sriubos sriubos receptas, kuriai nereikia ypatingų produktų ir ją galima pasigaminti ir žiemą.
Pomidorų sriuba su lęšiais
- 2l daržovių sultinio
- 2x400ml skardinės konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
- 1 puodelis lęšių
- 3 bulvės
- 3 česnako skiltelės
- 2 morkos
- 2 saliero stiebai arbai 1/2 šaknies (gumbo)
- 2 svogūnai
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- džiovintų žalumynų - bazilikas, raudonėlis, petražolės ir kt.
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- 3 šaukštai sojos padažo
- aliejaus daržovių kepimui
- Puode įkaitiname aliejų ir apkepame kubeliais pjaustytus morkas, svogūnus, salierus ir česnakus
- Beriame prieskonines žoleles ir dedame pomidorų pastą, maišydami pakaitiname, kol pasklis prieskonių aromatai
- Sudedame pomidorus su sultimis iš skardinių, supilame sultinį
- Puodui vėl užvirus beriame lęšius ir kubeliais smulkintas bulves
- Sūdome, gardiname pipirais, uždengiame ir leidžiame pavirti ~30min. kol lęšiai taps minkšti
- Nukaičiame, ragaujame ar netrūksta druskos, dedame sojos padažą ir pateikiame su minkšta balta duona.
Dėl pomidorų sriuba gali turėti nemažai rūgštelės, jei jums per stipru – įdėkite šaukštą cukraus, jis šiek tiek kompensuos rūgštį. Dar galima kartu su žolelėmis berti saldžiosios paprikos miltelių, ji suteiks papildomą aromatą ir ryškesnę sriubos spalvą. Jei neturite daržovių sultinio – naudokite paprastą vandenį.
O apskritai – tai soti daržovių sriuba, nebrangi ir paprasta pagaminti. Labai sušildanti žiemišku metu.
Ši sriuba gali būti puiki alternatyva klasikinei pomidorų sriubai su ryžiais. Sriuba gardi tą pačią dieną, ir kitą – kiek pabrendusi ji tampa dar tirštesne.
Skanaus!
VyneTu
Labas, Regi. Po švenčių pabandysiu šia sriubą, nes su žmona mėgstame lęšius. Vat tik įdomu, kaip dera su lešiai ir ta pomodorinė (įdomus pavadinimas) rūgštelė. 🙂
Jaukaus Kūčių vakaro ir ramių Kalėdų! Viskas bus gerai, saugokite save, būkite sveiki!
Regis
Dera gerai. Tik kaip esu minėjęs bendras rūgšties kiekis gali būti didokas, todėl virimo pabaigoje siūlau paragauti ir per didelę rūgštį balansuoti cukrumi.
Vyne Tu
Lsba, Regi.
Atėjo ta diena ir kilo, atliekant paruošiamuosius skutimo, lupimo ir pjaustymo darbus, pora praktinių klausimų:
1. Puodelis lęšių – 240-250g?
2. Ar galima pomidorų pastą pakeisti paprastu klasikiniu pomidorų padažu?
Ačiū!
Regis
Puodelis tiesiog puodelis – 200ml. Tikslumas nėra itin svarbus, galimos ir paklaidos 🙂
Pastą padažu keisti galima, tik jo reiktų dėti daugiau – 1,5..2x
Vyne Tu
Ačiū! Kvailas atrodytų klausimas, bet..Pirmsm kartui bandau padaryti kuo tiksliau pagal receptą. Vėliau, jei patinka ir laikas nuo laiko imu gaminti, tada pradedu improvizuoti.
Regis
Klausimas nėra kvailas. Išties yra nemažai procesų (ypač konditerijoje) kur svarbus tikslus produktų svoris gamyboje.
Jei tai yra svarbu, tuomet stengiuosi nurodyti tiksliai.
Sriubose yra leistina improvizacija, mat daugelis jų yra kilę dar iš tų laikų, kai viskas buvo matuojama saujomis, šaukštais, puodeliais. Nedideli nuokrypiai esminės įtakos nepadarys. 🙂
Vyne Tu
Ką gi, manau, kad bandymas pavyko neblogai, nes…skanu! 🙂
Aišku, gavosi kiek tirštesnė, nes įmečiau tris
didesnes bulves ir pagailėjau dar kokios stiklinės vandens. Su sultiniu turėtų gautis dar sodresnis skonis, o rūgštelė, kaip nekeista, su lęšiais draugauja puikiai, ir jos nebuvo per daug, bet įmečiau pusę šaukšto cukraus. Gal kiek nervinausi dėl konservuotų pomidorų gabalų, bet vėliau jie pakankamai suvirė, nors liko lengvai rūgščių gabaliukų, bet tai visai negadino reikalo man. Gal kitiems tas būtų minusėlis, norėsite vientiso skonio, nrišku kokie tie pomidorai jums paklius nusipirkti, tada rekomenduociau juos prieš supilant į puodą, jei skynio vieta tvirtoka, košės grūstuvu suknežinti tą kietąjį galą.
Ačiū, Regi, retai, bet pasinaudoju tavo patirtimi ir tekomendacijomis. Dar nenusivyliau! Bandykite, verta dėmesio žieminė sriuba!