Kalbant apie sultinius privalau paminėti ir daržovių sultinį. Remiantis kulinarine istorija ir archeologų atradimais yra manoma, kad būtent daržovių sultinys ir buvo pirmoji sriuba. Dar tada, kai žmogus iš molio išmoko pasidaryti pirmuosius dubenis ir atrado, kad ugnyje jie nedega, o tik kietėja. Štai tuose dubenyse virdavo vandenį ir surinktas šakneles bei lapus. Vėliau šie virimai skilo į kelias atšakas – vieni taip ir liko naudojami alkiui malšinti, kiti pradėti naudoti kaip vaistai nuo vienų ar kitų negalavimų, dar kiti – ritualinėms ar religinėms apeigoms ir pan. Mėsą buvo galima tiesiog išsikepti – žarijose, pelenuose, užkasus, padėjus ant įkaitusio akmens ir panašiai. O štai virti visų pirma išmokta augalus.

Techniškai daržovių sultinys yra nuoviras, mat jeigu daržoves virtume dailiau susmulkintas ir po virimo paliktume skystyje – būtų daržovių sriuba. Gal nelabai gardi, tačiau nekaloringa ir kupina lastelienos. Nesakau, kad daržovių sriubos nėra gardžios – anaiptol. Tiesiog jos verdamos kiek kitaip, nei sultiniai. Visų pirma – gardi daržovių sriuba yra nepervirtų daržovių sriuba. O sultinys, kaip jau esu minėjęs, verdamas tam, kad vanduo iš įdėtų į jį komponentų ištrauktų visas geriausias skonines ar aromatines savybes.

Daržovių sultiniai yra lengvi, kvapnūs, švelnūs, todėl yra gana plačiai naudojami gaminant ne tik sriubas, bet ir padažus, kaip pagardai troškiniuose ir kitur. Jie labai tinkami žmonėms, kurie laikosi dietų, turi virškinimo sutrikimų ar tiesiog nori atsikratyti šiek tiek svorio ir kartu nekentėti žvėriško alkio. Jie maistingi, nekaloringi ir gardūs.

Daržovių sultinio „kūną” sudaro įvairūs šakniavaisiai, o skonį ir aromatą – prieskoninės daržovės. Optimalus vandens santykis 2:1. Tai reiškia, kad reikia sudėti paruoštas daržoves į puodą, užpilti jas vandeniu ir kai vanduo apsems daržoves įpilti dar tiek pat vandens.

Kulinarinėse mokyklose ar kursuose moko virti bazinį daržovių sultinį. Jis remiasi dvejetais: dvi morkos, du svogūnai, du salierų stiebai, dvi skiltelės česnako, dvi petražolės dalys (šaknis ir lapai) du kartieji, du kvapnieji pipirų žirneliai, du lauro lapai, du litrai šalto vandens. Svogūnus nulupame, daržoves nuplauname, viską perpjauname į keturias dalis, puode užpilame šaltu vandeniu ir užvirus verdame 30 min. Išvirus nukošiame ir štai jis – aromatingas, skaidrus daržovių sultinys.

Dabar galime šį sultinį patobulinti ir sukurti sudėtingesnį skonį bei aromatą. Galima įdėti du gerai sunokusius pomidorus, jų odelę kelis kart subadžius peiliu. Galima įdėti saldžiąją papriką, prieš tai išpjovus jos kotelį su visomis sėklidėmis. Mėgstate aštriau? Įmeskite aitriosios paprikos ankštį, jei dar aštriau – įpjaukite ją išilgai.

Gardu įdėti išilgai perpjautą pastarnoko šaknį. Beveik visada sudedu šaldytuve besimėtančią žaliąją poro dalį – baltoji būna sunaudota kokiam patiekalui ruošti, o štai žalioji, su visai lapais, kuo puikiausiai tiks sultiniui. Tik reiktų stropiai ją nuplauti, nes tarp lapų būna žemių smiltelių.

Jeigu dabar žiema ir pomidorų nėra, bet yra džiovintų grybų – įmeskite kelis. Jie duos tipišką aromatą ir prieskonį. Išvirus sultinį grybų neišmeskite – juos galima susmulkinti juostelėmis ir naudoti kituose patiekaluose, arba toje pačioje sriuboje, mat iš džiovintų grybų skonis ir aromatas taip greit nedingsta. Kad jau prakalbom apie aromatą – prie petražolės lapų labai tiks krapų stiebkočiai. Tie, kurie lieka nuskabius švelniuosius lapelius. Jie tinka dviem tikslams – agurkams raugti ir sultiniams virti. Dar aromatą sustiprins čiobrelis, įdėkite šakelę ar dvi. Rozmarinas, tik su juo nepersistenkite – jis gana intensyvus prieskonis. Dar galima įberti arbatinį šaukštelį džiovintų kmynų sėklų.

Kitaip tariant – fantazijai ribų nėra. Derinkite savo mėgstamus aromatus ir prieskonius, kurkite savus ir savitus sultinius. Modeliuokite jų intensyvumą pagal būsimą poreikį. Sriuboms ruoškite švelnesnius sultinius, padažams – ryškesnius.

Paprasčiausia, dietinė daržovių sriuba: plonais šiaudeliais supjaustykite morką ir ketvirtį kopūsto galvos. Pavirkite 10min. daržovių sultinyje, pasūdykite ir patiekite užbarstę šviežiais kapotais krapais. Norite sotesnės sriubos – kartu įberkite kubeliais susmulkintą bulvę ir konservuotų, vandeniu perplautų, baltųjų pupelių. Įmeskite šiaudeliais smulkintus grybus, jeigu jie virė sultinyje. Štai ir visa sriuba. Lengva, skanu ir labai sveika!