Nors dienos dar šiltos ir ramios, tačiau vakarai darosi ankstyvi ir vėsūs. O tai verčia skubėti ir norint pasikepti kažką ant žarijų ir pavakarieniauti lauke, mėgaujantis ramybe ir stebint kaip gęsta diena, tenka rinktis paprastus ir daug laiko nereikalaujančius sprendimus. Vienas tokių yra kiaulienos sprandinės kepsniai.

Nusipirkite minkštos sprandinės, supjaustykite ją nykščio storio gabalais ir aptepkite prieskoniais. Tokiems greitiems kepsniams galioja taisyklė „mažiau yra daugiau”. Tai reiškia, kad panaudodami vos kelis prieskonius jūs nuostabiai pagardinsite mėsą, bet neprarasite jos natūralaus skonio. Prieskoniai netaps dominuojantys,  tik papildantys mėsos skonį.

Mėsą pabarstykite iš abiejų pusių druska. Kol druska tirpsta ir geriasi į mėsą – paruoškite prieskonius. Į blenderį dosniai šliukštelkite alyvuogių aliejaus. Įmeskite kelias skilteles česnako, pusę aitriosios paprikos ankšties, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir šaukštelį – kitą saldžiosios paprikos miltelių. Kelioms sekundėms įjunkite blenderį, kad česnakas pavirstų tyre ir prieskoniai pasklistų aliejuje. Štai šia prieskoniuota tyrele aptepkite mėsą iš abiejų pusių. Dar būtų šaunu, jei turėtumėte kelias šakeles rozmarino. Jas galite tiesiog pamirkyti aliejuje ir padėti ant kepsnių, tegul skleidžia savo aromatą.

Ką gi, mėsa paruošta – galima eiti kurti ugnies. Kol žarijos įsidegs ir taps tinkamos kepti mėsa įsigers prieskoniais pagardintu aliejumi. Beje, aliejus reikalingas dar ir tam, kad padėjus mėsą virš karštų žarijų jis įkaistų ir sukurtų mėsai gardžią plutelę.

sprandinės kepsniai

Prieš dedant kepsnius ant grotelių virš ugnies, su rozmarino šakelėmis aptepkite groteles aliejumi – taip kepsniai neprilips prie įkaitusio metalo. Dar įmeskite šias šakeles į žarijų pakraštį, tegul smilksta ir skleidžia gardų specifinį dūmą, kurio aromatais pagardinsite kepamą mėsą.

Kai mėsą apversite – keptąją pusę patepkite rozmarino šakele, pamirkę ją į prieskoniuoto aliejaus likučius. Taip kepsnys bus dar gardesnis ir sultingesnis. Nereikia kepti labai, sprandinė iškepa gana greitai, todėl neperkepkite ir nedžiovinkite mėsos. Ji privalo būti iškepusi, tačiau turi likti sultinga. Apverskite mėsą 3-4 kartus ir pakepkite kaskart apvertę po kelias minutes. Tiek tikrai užteks, kad mėsa perkeptų ir dailiai apskrustų.

sprandinės kepsniai

Žinoma, jeigu taip pasūdytą ir prieskoniais pateptą mėsą palaikysite prieš kepant dvi ar tris valandas, tai ji dar labiau įgers prieskonius ir bus gardesnė. Tačiau tai jau labiau savaitgaliui skirtas procesas. O jeigu norėsite kepsniais pasimėgauti vakare, grįžę po darbo – bus gardu ir trumpiau marinavus. Mėgaukitės besibaigiančia vasara ir šiltais rugsėjo orais. Gaminkite maistą ant žarijų ir džiuginkite juo savo draugus ar namiškius.