Višta ant alaus skardinės, visame pasaulyje žinoma kaip „beer can chicken” yra vienas paprasčiausių receptų grilinimo pradinukams. Kartu su paprastumu dar gaunamas ir fantastiškas rezultatas o ši kombinacija yra geriausias motyvatorius „ir aš galiu gaminti!” temoje.

Rezultato puikumas pasižymi tuo, kad višta būna dailiai apskrudusi, tačiau sultinga, kvepianti dūmo aromatu. Ir visiškai nesudėtingai pagaminama. Apie jį rašiau prieš daugiau nei 10 metų kai dar virdavau namuose alų – ten aprašoma versija orkaitėje. Dabar kartoju receptą adaptuodamas jį angliniam griliui.

Visų pirma reiks vištos 1,4…2kg svorio. Ją reiktų iš visų pusių gausiai ištrinti druska ir prieskoniais kartu su keliais šlakeliais aliejaus – jis padės prieskoniams prilipti prie vištos ir kartu veiks kaip skonio perdavėjas.

Jei nežinote kokius prieskonius rinktis – pasidairykite parduotuvės prieskonių skyriuje, ten galimai rasite jau paruoštą prieskonių mišinį šiam receptui, kurį esu pats išbandęs ir man jis tiko bei patiko. Rekomenduoju nereklamuodamas.

Vištai reiktų bent porą valandų pasimarinuoti, idealu jei vyktų pusdienį (tarkim ryte užmarinuojate, vakare kepate).

Dar reikės alaus skardinės, rinkites puslitrinę – ji geriausiai pasodina viščiuką. Išties, pasodina: atidarykite kardinę, nugerkite kelis gurkšnius ir pasodinkite vištą ant skardinės. Tada skardinę su višta dėkita į karščiui atsparų indą. Aš tam naudoju nedidelė špižinę keptuvėlę.

Štai tokį sostą dedu į grilių, kuriame jau rusena paruoštos žarijos. Tiesa, višta aukštoka, todėl nuėmiau kepimo groteles ir vištą dėjau šalia anglių. Tai leidžia pilnai uždaryti dangtį, bet kepimo kokybės niekaip neįtakoja.

Dabar nedidelė pastaba: galima padaryti, kad višta būtų ne šiaip kepta, o karštai rūkyta. Jei taip – šiuo metu ant anglių reikia užmesti kelis gabalėlius obels medienos. Smilkdami jie sukurs daug gardaus dūmo, kuris persiduos ir vištai.

Arba galima nieko nekeisti ir tiesiog uždaryti dangtį. Apatinės ir viršutinės oro sklendės turi būti pilnai atidarytos, kepimo temperatūra – 200C.

Kepimo trukmė nuo 1:20 iki 2 val. Tai priklauso nuo konkretaus griliaus, anglių ar anglinių briketų tipo ir pan. Geriausia po valandos kepimo pradėti matuoti mėsos temperatūrą.

Štai taip atrodė višta po valandos:

Višta yra iškepus tuomet, kai mėsos termometras rodo, kad pasiekta +80C temperatūra.

Ką daryt jei neturite termometro? Kepkite pusantros valandos ir tuomet įbeskite į koją šalia sąnario mediniu pagaliuku. Jeigu bėga visiškai skaidrios sultys, o mėsa ima atsiskirinėti nuo kaulo, vadinasi jau iškepė.

Nuimam mėsą nuo skardinės, leidžiam pailsėti ~10min ir galima pjaustyti.

Mano galutinis kepimo rezultatas atrodė taip:

Gavosi gardus, keptas – karštai rūkytas rezultatas.

Prasideda kepsnių sezonas, jeigu turėsit noro – rekomenduoju išbandyti šį paprastą, bet labai neprastą receptą.

Skanaus!

Įrašo viršuje esanti iliustracija sugeneruota naudojant AI.