Remoulade yra prancūziškas šaltasis padažas, gaminamas majonezo pagrindu. O taip pat šiuo vardu yra vadinamos salotos, pagamintos iš saliero šaknies. Papasakosiu apie abu.

Kai remoulade naudojamas kaip padažas, jis yra tartum ypatinga majonezo versija, naudojama kaip dip’as užkandžiams mirkyti. Kaip žinia majonezas yra paprastas emulsinis šaltasis padažas, gaminamas iš kiaušinio trynio, aliejaus ir rūgšties stabilizavimui viską stropiai išplakant iki vienalytės emulsijos.

Remoulade gaminamas panašiai, bet jam pagardinti naudojami papildomi priedai: šalotiniai svogūnai, kaparėliai, kapoti marinuoti agurkėliai, ančiuviai ir prieskoniniai žalumynai pasirinktinai (petražolės, daržinis builis, kietis, laiškinis česnakas). Atskirais atvejais gali būti naudojami krienai ar garstyčių padažas su grūdeliais.

Prancūzai šį padažą naudoja kaip pagardą žuvies ir vėžiagyvių patiekalams.

Belgai šį padažą siūlo kaip priedą prie žymiųjų keptų belgiškų bulvyčių.

Danijoje ši padažas naudojamas kaip pertepas sumuštiniams su jautiena.

Olandai šiuo padažu gardina skrudintą žuvį.

Šis padažas populiarus daugelyje šalių. Net mūsų kaimynai lenkai mėgsta šį padažą, jį vadina remulada arba  sos duński ir naudoja jį greitojo maisto gardinimui.

Remoulade kaip salotos gaminamos pradedant nuo saliero šaknies – ji nuplaunama, nulupama ir susmulkinama itin plonais šiaudeliais. Šiaudeliai pašlakstomi citrinos sultimis idant nepatamsėtų ir įgautų lengvos rūgštelės skonyje.

Tada gaminamas padažas: į plakimui skirtą indą dedami du arbatiniai šaukšteliai su kaupu garstyčių padažo (garstyčios turi dominuoti padažo skonyje), įpilama vienos citrinos sultis, žiupsnelį druskos ir įleidžiamas vieno kiaušinio trynys. Imama plakti su šluotele, kol trynys įsimaišo į garstyčias, vėliau plona srovele įpilamas aliejus ir plakam, kol gaunama vienalytė gelsvos spalvos emulsija. Įmaišomi smulkiai sukapoti petražolės lapeliai ir jau paruoštas padažas įmaišomas į saliero šiaudelius. Įmaišomas lengvai pirštais purenant visą masę, idant galutinis rezultatas nebūtų panašus į pastovėjusį gniužulą.

Skanu, vitamininga, labai tinka kaip žiemos sezono šaltasis užkandis arba papildant kitus patiekalus.

Skanaus!