Už lango – gegužis, primenantis apie dar vieno šaunaus kepsnių sezono pradžią. Kvapnios mėsos su dūmo aromatu, šviežiomis traškiomis daržovėmis ir… ketčupu?

O gal ne?

Siūlau išbandyti kaukazietiško stiliaus padažą kepsniams ir šašlykams, kuris  pagamintas tik iš šviežių produktų be jokių konservantų.

Padažui reikės:

  • 500-600g sunkusių pomidorų
  • 3-4 skiltelių česnako
  • 1 svogūno galvutės
  • žalumynų: kalendros, petražolių, bazilikų, laiškinių svogūnų (ar bent kelis iš čia pateiktų)
  • prieskonių: šaukštelio druskos ir cukraus, šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir poros šaukštelių Chmeli-suneli prieskonių mišinio
  • mėgstantiems aštriau: aitriosios paprikos miltelių pagal skonį

Toliau viskas paprasta: pomidorai, svogūno galvutė ir česnako skiltelės keliauja į blenderį. Kartu beriame druską, cukrų, maltus juoduosius pipirus. Galima įpilti šlakelį gero alyvuogių aliejaus – jis padės visiems prieskoniams atsiskleisti.

Viską susmulkinam iki vienalytės masės, supilame į dubenį.

Prieskoninius žalumynus smulkiai sukapojame. Jie turi būti smulkūs, bet nesugrūsti į košę, todėl kapojami atskirai ir beriami į indą su susmulkintais pomidorais.

Pastaba: žalumynai čia kertinis elementas, formuojantis gaivų ir turtingą skonį, todėl jei kažkurių nemėgstate – nedėkite, bet šiaip prieskoniniai žalumynai čia turi dominuoti.

Dar barstome chmeli-suneli prieskonių mišinį ir aitriosios paprikos miltelius jei mėgstate aštriau. Viską įmaišome, idant tolygiai pasiskirstytų masėje.

Padažas paruoštas. Paprastas pagaminti, skanus derinant prie mėsos. Geriau nei pirktiniai padažai.

Tiesa, jokios citrinos ar acto šiam padažui nereikia, užteks tos bazinės rūgštelės, kurią su savimi atsineš pomidorai.

Skanaus!

Ir įdomumas pabaigai – iliustraciją šiam įrašui sukūrė dirbtinis intelektas.

Net nežinau ar šiuo faktu labiau džiaugtis ar liūdėti. Bet akivaizdu, kad gyvenimas nestovi vietoje.

Nutariau paeksperimentuoti dar daugiau ir paprašiau, kad dirbtinis intelektas sukurtų tokio padažo versiją. Štai ką gavau:

Užklausa: sukurk man pomidorų padažo recepta, pagamintą iš šviežių pomidorų su daug skirtingų žalumynų. padažas turi būti skirtas kepsniams ant žarijų.
Šviežių pomidorų padažas su žalumynais kepsniams ant žarijų

Šis padažas yra puikus priedas prie keptų ant žarijų kepsnių. Jis pagamintas iš šviežių pomidorų, įvairių žalumynų ir prieskonių, sukuriantį sodrų ir aromatingą skonį, kuris puikiai dera su mėsa.

Ingredientai:

  • 4 vidutinio dydžio pomidorai, nulupti ir supjaustyti kubeliais
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, smulkiai supjaustytos
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1/2 puodelio susmulkintų petražolių
  • 1/4 puodelio susmulkintų kalendrų
  • 1/4 puodelio susmulkintų svogūnų laiškų
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų
  • Žiupsnelis kajeno pipirų (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Suberkite svogūną ir česnaką ir kepkite, kol suminkštės, apie 5 minutes.
  2. Sudėkite pomidorus ir troškinkite 15 minučių, kol pomidorai sutirštės.
  3. Įmaišykite petražoles, kalendras, svogūnų laiškus, citrinos sultis, druską, pipirus ir kajeno pipirus (jei naudojate).
  4. Sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 10 minučių, kol padažas sutirštės.
  5. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti prieš patiekdami.

Patarimai:

  • Jei norite aštresnio padažo, galite įdėti daugiau kajeno pipirų.
  • Šį padažą taip pat galite naudoti kaip picos padažą arba užpilą makaronams.
  • Padažą galite laikyti šaldytuve iki 5 dienų.

Įdomūs faktai:

  • Pomidorų padažas yra vienas populiariausių padažų pasaulyje.
  • Pomidorų padažas pirmą kartą atsirado Italijoje XVI amžiuje.
  • Pomidoruose yra daug vitamino C ir likopeno, kuris yra antioksidantas.

Papildomos pastabos:

  • Šis receptas yra tik pasiūlymas, galite jį keisti pagal savo skonį.
  • Galite naudoti įvairius žalumynus, pavyzdžiui, baziliką, rozmariną ar čiobrelius.
  • Jei neturite šviežių žolelių, galite naudoti džiovintas žoleles.
  • Šį padažą galite pagaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve.

Dabar skaitau visa tai ir galvoju: ar manęs tikrai čia vis dar reikia?