Jeigu sukate galvą ką paruošti Kalėdoms kaip karštąjį patiekalą – aš turiu jums idėją. Kepkite kiaulienos kumpį arba mentę orkaitėje.

Tai užtruks nemažai laiko, bet juk jo mes šiuo metu turime per akis. Savaime receptas yra labai paprastas, nebrangus ir labai prabangus savo rezultatu. Jį gebės padaryti net kulinarijos pradinukas. Tiesiog nuosekliai vykdykite instrukcijas ir jums būtinai pavyks.

1. etapas: mėsa

Geriausia nusipirkti didelį mėsos gabalą, pavyzdžiui priekinį kiaulienos kumpį su oda ir kaulu. Aš pirkau praktiškiems žmonėms skirtame prekybos tinkle, todėl kilogramas mėsos kainavo mažiau nei 3€.

Dedam ant lentelės, išpjauname viduje esantį kaulą. Apipjaustome kraštus, kad būtų dailus mėsos gabalas. Sulenkiame per pusę, oda į išorę, ir surišame kulinarine virve. Viską padarius turi atrodyti panašiai taip:

kiaulienos kumpis

2. etapas: sūdymas

Visą šį šmotą mėsos dėkite į didelį puodą ar kitą talpą ir užpilkite 2,5% sūrymu. Štai ką tai reiškia: mano surištas mėsos gabalas sveria 2,5kg. Idant jis būtų apsemtas reikia dar 4,5 litro vandens. Viso – 7kg. Tai reiškia, kad jums reikės 175g druskos. Ištirpinkite ją vandenyje ir šiuo sūrymu užpilkite mėsą, kad apsemtų. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą arba išneškite į lauką (šiuo metu laikos lengvai pliusinė temperatūra kaip šaldytuve)… 4 paroms! Tikrai taip – 4 paros skirtos įsūdymui.

3 etapas: marinatas

Po 4 parų išimkite mėsą ir leiskite skysčiams nuvarvėti. Dabar metas paruošti marinatą, kuris mėsai suteiks aromatą ir šiek tiek papildomo skonio.

Dubenėlyje sumaišykite 3 šaukštus medaus, 1 šaukštą krienų, 1 šaukštą garstyčių, 1 šaukštą rūkytos paprikos (galima tiesiog saldžios jei neturite rūkytos), 3 smulkiai sukapotas česnako skilteles, 150ml 9% acto, 1 šaukštelį druskos. Gausite ryškios spalvos miksą, kuriuo reikia iš visų pusių aptepti mėsą.

Dabar mėsą reikia sandariai įvynioti į kepimo foliją ir dar parai padėti į šaldytuvą, idant skoniai ir aromatai įsigertų į mėsą.

4 etapas: pirminis apdorojimas

Praėjus marinavimo parai mėsą su folija tiesiog dėkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Temperatūra – +80C, kaitinimo trukmė  – 6,5 valandos.

Tai yra sous vide alternatyva. Lėtai, ilgai, ramiai – aš pažadu, jums patiks!

5 etapas: skrudinimas

Kai mėsą palaikysite šešias su puse valandos ir išimsite iš folijos ji atrodys taip:

kiaulienos kumpis

Dedate ant grotelių (kaip nuotraukoje) ir pašaunate dar pusvalandžiui į grilio režimu nustatytą +180C kaitrumo orkaitę, kad mentės oda apdžiūtų ir paskrustų.

Po pusvalandžio ji jau atrodys štai taip:

kiaulienos kumpis

6 etapas: pateikimas

Viskas, darbas atliktas. Beliko nupjaustyti virvelę ir pateikti mėsą. Pjaustyti ją porcijiniais gabalais ir mėgautis kokia ji sultinga.

kiaulienos kumpis

Ji išties sultinga, gardi ir aromatinga. Gardi tą pačią dieną.

Gardi atvėsusi kitą dieną kaip šaltasis užkandis ar kumpio pjausnys sumuštiniams.

Dar galima ją supjaustyti storomis riekėmis ir užmest ant grilio – vėl bus naujas, karštas patiekalas su dūmo aromatu.

Kepsnys paprastas, nebrangus ir labai labai gardus.

Jeigu dar nesugalvojote ką pagamint šioms Kalėdoms – pradėkite rytoj. Nusipirkite gabalą mėsos ir kaip tik Kalėdoms turėsite nuostabų šventinį kepsnį be didelių rūpesčių.

Būkite saugūs ir saugokite kitus. Likite per Kalėdas namuose. Ir būkite laimingi!