Nuvykus į kitą šalį man labai smalsu susipažinti su vietos maistu, valgių tradicijomis ir populiariais vietiniais patiekalais. Suprantu, kad pabuvus savaitę netapsi vietinės virtuvės ekspertu ar maisto kritiku. Tačiau visada išlieka galimybė neiti į tinklines pasaulines maitinimo įstaigas, o užsukti į mažus šeimos restoranėlius ir paragauti kažką nauja ir nepatirta. Vėliau imu labiau domėtis man patikusiu, anksčiau neragautu patiekalu ir ilgainiui stengiuosi (jei yra tokia galimybė) pakartoti jį savo virtuvėje.
Pasisvečiavus Portugalijoje man paliko įspūdį jų pomėgis šviežiai žuviai ir jūrų gėrybėms. Tai buvo gana reta patirtis, kuomet lankantis pakrantės restoranėliuose buvo siūloma būtent tos žuvys ar gėrybės, kurias žvejai pagavo šiandien ir pirmadienį atsiprašinėjama, kad nieko neturi, nes žvejai ilsėjosi. Tai reta šiais centralizuoto tiekimo laikais, kai restoranams paprasčiau pirkti tą pačią šaldytą produkciją tiesiai iš didmenos ir nesukti galvos ko ir kiek pasiūlys vietiniai žvejai. Portugalai didžiuojasi savo siūlomomis Atlanto dovanomis ir daro tai pelnytai. Visų šviežių vandenyno gėrybių gerbėjams Portugalija yra must to visit.
Na, o kalbant apie vietinę žuvinę specifiką yra įdomus portugalų santykis su menkėmis. Jie labai mėgsta menkes ir jas vertina nuo senų laikų. Tačiau jų negali pasigauti, mat menkė – šiaurės vandenų žuvis. O pagautas šiaurėje nėra kaip pristatyti šviežias – priminsiu, kad portugalų pomėgis menkėms atsirado kur kas anksčiau nei buvo išrasta elektra ar šaldytuvai. Taigi, portugalai menkių nepagauna Bet norvegai – nesunkiai. Kaip padaryti, kad nesugedusi menkė atsidurtų portugalų virtuvėse? Dehidratuoti. Iki šių dienų norvegai turi didžiules, atvirame ore esančias, džiovyklas, ant kurių kabinamos pagautos, išdarinėtos ir per pusę perpjautos menkės. Vėsus šiaurės vėjas jas glosto tol, kol menkės išdžiūsta iki plokščios išklotinės. Tokioje būsenoje jos atkeliauja į Portugaliją. Ir vėliau įvyksta stebuklas: portugalai menkes mirko vandenyje parą ar dvi, pakeisdami vandenį vis nauju ir nauju. Ir šio proceso pasekoje… menkės vėl išbrinksta, o apsukrių virėjų rankose būna paruošiamos taip, kad menkai skiriasi nuo šviežiai pagautų! Man tai buvo tikras kulinarinis atradimas… Beje, net ir dabar – kai jau yra galimybė šviežias menkes pristatyti į bet kurį pasaulio kampą – ši tradicija išliko gyva. Ir džiovintos menkės galima nusipirkti net ir mažose provincijos krautuvėlėse taip pat sėkmingai, kaip mes perkame dešrą ar bulves. Jos tiesiog sudėtos lentynose:
Kadangi jie mėgsta menkę, ją gamina ir savitais būdais, todėl parsivežiau vieną patiekalo receptą, kurį ragavau Portugalijoje ir jis man išties patiko. Bacalhau à Brás arba menkė su bulvėmis ir kiaušiniais. Bacalhau, beje, ir yra ta džiovinta menkės išklotinė, kurią matote nuotraukoje.
Bacalhau à Brás yra portugalų guodžiančio maisto (comfort food) pavyzdys. Jie gali šį patiekalą gaminti pusryčiams, gali pateikti pietums. Gali ir vakarienei, jei tik to norisi. Jis gaminamas namuose, jo galima rasti restoranėliuose, kur gaminami tradiciniai patiekalai. Šis patiekalas gardus, sotus ir greit paruošiamas.
Menkė su bulvėmis ir kiaušiniais
- 600g. menkės file
- 4 vidutinės bulvės
- 1 svogūnas
- 4 kiaušiniai
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- 20 alyvuogių
- kapotų petražolių pateikimui
- aliejaus kepimui
- Bulves nulupame, sutarkuojame stambia tarka ir sudedame į šaltą vandenį, kad nuplautume krakmolą.
- Didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų ir dedame 1/2 turimų nusausintų bulvių, kepant nuolat maišome, kad nesuliptų.
- Kai bulvės ims dailiai ruduoti ir kvepėti - išimame, atidedame ir iškepame antrą dalį, iškepus išimame.
- Į keptuvę dar įpilame aliejaus ir sumetame kubeliais pjaustytą svogūną, apkepame iki skaidrumo.
- Suberiame kubeliais pjaustytą menkę ir pamaišydami kepam ~3-5min.
- Į dubenėlį įmušame kiaušinius, beriame druskos, pipirų ir išmaišome.
- Bulves gražiname į keptuvę, įmaišome su menke ir užpilame kiaušinių plakinį.
- Supylus kiaušinius keptuvės turinį nuolat maišome, kad kiaušiniai tolygiai pasklistų bulvėse, kol iškeps.
- Nukaičiame, dedame porcijomis į lėkštes ir patiekiame su alyvuogėmis ir kapotomis petražolėmis.
Žinoma, džiovintos menkės Lietuvoje nerasime, nebent kas nors parvežtų kaip suvenyrą. Bet šiam patiekalui pagaminti kuo puikiausiai tiks atvėsinta menkė, kurios galima rasti daugumos parduotuvių žuvies skyriuose. Tik ir šaldyta, tik ją reikia prieš gamybą atšildyti, išrinkti kaulus jei liko ir supjaustyti kubeliais.
Tai štai kas gavosi:
Paprasta, maistinga ir išties skanu. Toks jaukus naminis maistas. Kita vertus mes irgi mėgstame kepti bulves, vėliau įmušti kiaušinius – tai čia panaši versija, bet pagardinta menke, alyvuogėmis.
Štai tokia mano patirtis iš Portugalijos. Jei kada gausiu, būtinai pagaminsiu bei aprašysiu jaučio uodegų troškinį, ragautą Romoje – irgi paprastas, bet labai neprastas patiekalas. Bet tai – jau visai kita istorija.
Iš recepte paminėtų produktų sočiai pamaitinsite 3 valgytojus, jeigu su užkandžiais – ir visus 4.
Skanaus!