Jūros ešerys yra skani ir lengvai paruošiama žuvis – jame daug baltos mėsos (kupinas baltymų), jame mažai kaulų, o tie kur yra nesunkiai išrenkami ir nesukelia erzulio, kai kiekvieną gabalėlį reikia apžiūrinėti ar tikrai nėra kokio sprangaus kauliuko.

Dar jūros ešerys, kaip žinia, nebūna šviežiai pagautas – jis importuojamas iš kitų šalių, pas mus atkeliauja dorai atšaldytas. Tai reiškia, kad nereikia laukti ypatingos progos, kuomet atvežama šviežia žuvis – jį galima pirkti kada panorėjus, atsišildyti ir kepti. Beje, užšaldymas menkai paveikia šios žuvies skonį, ji būna gardi ir atšildžius.

Taigi, atšildėme ešerį, ką daryti toliau? Jeigu ešerys yra skrostas ir be galvos, tuomet darbo bus nedaug. Visų pirma reikia virtuvinėmis žirklėmis nukirpti viršutinį ir apatinį pelekus. Jie netinkami valgyti, yra kieti, aštrūs, todėl mums visai nenaudingi. Dar reiktų apžiūrėti, ar gerai nuskusti žuvies žvynai ir jei kas liko – nuskutame ir nuvalome. Dabar metas ruošti marinatą. Tam reikės:

  • 4 smulkintų česnako skiltelių
  • nykščio dydžio tarkuotos imbiero šaknies
  • 100 ml sojos padažo
  • 100 ml saldaus aitriosios paprikos padažo
  • šaukšto sezamų aliejaus (nebūtinai, bet jei yra – suteikia puikaus aromato)
  • poros šaukštų aliejaus

Visus šiuos produktus sumaišome dubenėlyje.

Ešeriui iš abiejų pusių šonuose padarom negilias įpjovas – jos užtikrins, kad kepdamas ešerys nesitrauks ir nepersikreips, ir papildomai padės marinatui įsiskverbti į žuvį.

Dedame žuvį ar kelias į kepimo indą ir iš abiejų pusių gausiai aptepame marinatu.

Paliekame pasimarinuoti pusvalandį – valandą kambario temperatūroje ir su visu indu pašauname į 180C orkaitę pusvalandžiui.

Iškepusi žuvis atrodys kažkaip taip:

Tokią žuvį su visu kepimo indu galima tiekti į stalą kartu su mėgiamu garnyru. Paprasta, nebrangu, patogu ir išties skanu.

Šiltuoju metų laiku taip marinuotą žuvį galima kepti kepsninėje, tik nereikėtų naudoti tiesioginės kaitros, nes marinatas gali nemaloniai apdegti.

Skanaus!