Sveiki, mano mielieji skaitytojai. Kadangi dėl viruso grėsmės valdžios vyrai apribojo renginius bei laisvą judėjimą, su griežta rekomendacija likti namuose, tai aš darau prielaidą, kad dabar jūs turite daug laisvo laiko sukate galvas kaip jį praleisti turiningai ir naudingai. Ką gi – aš siūlau skaityti šį blogą. Greitai sukaks ketveri metai, kai jį rašau ir per tą laiką čia suguldžiau nemažai receptų. Tikiu, kad archyvuose rasite kulinarinių idėjų ir jos praturtins jūsų patiekalų įvairovę.
O dar jūs turite laiko slow-cookingui, tad ir šis įrašas bus apie šios technologijos panaudojimą.
Plėšyta kiauliena, visame pasaulyje dar žinoma kaip pulled pork, populiarus ir gardus greito maisto pasirinkimas, tačiau jo gamyba yra neskubri ir užtruks kelias dienas. Bet mes juk niekur neskubam, ar ne? 🙂
Plėšytai kiaulienai (ar jautienai, jei norit) reikia rinktis raumenį, turintį ilgas skaidulas. Tam idealiai tinka mentė arba kumpis. Gabalą mėsos nusausinkite ir apžiūrėkite, nupjaustykite plėves ir perteklinius riebalus, jei tokių yra ir gausiai apibarstykite prieskoniais iš visų pusių. Baziniai – druska, juodieji pipirai, sauso česnako granulės ir šiek tiek cukraus. Tiek tikrai užteks. Aš papildomai naudojau BBQ Smokehouse prieskonių mišinį, pirktą didesniame prekybos centre.
Prieskoniais apibarstytą mėsą dedame į sandarų indą ar maišelį ir paliekame parai marinuotis.
Po paros imame kepimo skardą, įklojame kepimo folija ir ant jos dedame mėsą.
Folijos turi būti daug, kad galėtume mėsą sandariai įvynioti. Kai mėsą įvyniojote – pakartokite dar kartą antru sluoksniu. Viskas turi būti sandaru, kad kepimo metu sultys iš mėsos neišbėgtų ir ji neišdžiūtų.
Taip suvyniotą mėsą pašauname į įkaitintą iki 120C t orkaitę ir paliekame ten 6 valandoms. Jeigu labai nekantru – galima pakelti t iki 150C, tuomet užteks 3 valandų. Bet geriau neskubant, gardžiau pavyksta.
Po šio laiko išvyniojame mėsą, nuplėšdami viršutinę dalį folijos ir jei turite – aptepkite ją BBQ padažu. Pašaukite vėl į orkaitę, kuri dabar veikia griliaus režimu ir įkaitusi iki 200C. Toks režimas šiek tiek paskrudins mėsos paviršių ir karamelizuos padažą. Jei turite griliuką – dar geriau. Ant žarijų užmeskite kelias rūkymui skirtas medžio skiedras ir padėję mėsą uždenkite dangtį. Taip mėsa įgaus ir dūmo aromato.
Na kaip ir viskas. Galima dėti į plačią lėkštę ir plėšyti mėsą dviejų šakučių pagalba.
Ją verta dar apšlakstyti BBQ padažu ir galima valgyti. Vieną, su raugintais agurkėliais, pasidaryti naminių burgerių, suvynioti į lavašą su daržovėmis ir pasigaminti wrap’ą – viską, ką jums šiaip siūlo iš hipsteriškų maisto sunkvežimiukų vasarą. Dabar tai galite ir patys.
Virusų epidemijos prasideda ir baigiasi, o žmogiškumas ir sveikas protas turi išlikti visada. Neliūdėkite, nepanikuokite, gaminkite gardų maistą sau ir namiškiams ir mėgaukitės jų draugija. Dabar yra tas metas, kuomet galime sustoti ir pabūti kartu.
Ir būtinai (iš)likite sveiki! 🙂