Vištienos orzo yra lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas, kuris yra labai kaloringas, labai sotus ir kartu guodžiantis naminis patiekalas. Jeigu egzistuoja nesveikas naminis maistas, tai šį patiekalą galima būtų jam priskirti, nes čia ne tik makaronai, bet ir daug sviesto, grietinėlės ir originaliame recepte naudojamas sūris, kurio nenaudojau, nes viskas ir taip buvo gausu skonių ir tekstūros.
Bet apie viską iš eilės. Visų pirma kas yra orzo ir kuo tai susiję su patiekalu? Orzo yra tokie mažučiai makaroniukai, kurie savo dydžiu ir forma primena ryžius ir yra gaminami iš pilno grūdo arba semolina miltų.
Jų tekstūra patiekale sudaro apgaulingą rizoto įspūdį. Bet tai ne rizotas, tai – orzo.
Taigi, šiam patiekalui reikės stiklinės šių orzo makaroniukų.
Dar reikės:
- 500g vištienos šlaunelių mėsos be odos
- 1l vištienos sultinio
- 250g rudųjų pievagrybių
- 1 svogūno galvos
- dviejų saujų šviežių špinatų lapelių
- 4 česnako skiltelių
- viduržiemio prieskonių mišinio arba bent raudonėlio ir baziliko
- 100g sviesto
- 2 šaukštų miltų
- 200g grietinėlės
- 1 šaukšto Dižono garstyčių
- vištienos marinavimui: 1/2 citrinos sulčių, keli šlakeliai alyvuogių aliejaus, druska, malti juodieji pipirai, dvi smulkiai kapotos česnako skiltelės arba šaukštelis džiovinto česnako granulių
Gamybą reiktų pradėti nuo mėsos marinavimo. Mėsą reikia apžiūrėti, nupjaustyti atplaišas, riebaliukus ir suformuoti dailius kepsniukus. Dubenyje sumaišyti visus marinavimui skirtus produktus ir tada tame marinate apvolioti mėsą iš visų pusių ir atidėti į šoną.
Dabar reikia smulkiais kubeliais supjaustyti svogūną ir česnaką. Gana stambiai supjaustyti pievargybius.
Vidutinio dydžio puode ištirpdome sviestą ir jame viską apkepame, kol pievagrybiai truputį paskrus ir paskleis riešutų aromatą.
Dabar į puodą beriame prieskonius, garstyčias ir miltus.
Viską aktyviai maišydami paskrudiname dar minutę – kitą. Aktyviai maišydami pažymėjau tyčia, mat miltai mikliai sugers riebalus, puodas taps sausas ir prie jo dugno pradės kibti apkepami produktai.
Supilame sultinį, mentele nugramdome viską, kas prikibo prie dugno, suberiame orzo ir išmaišome. Palaukiame kol užverda ir ant ramios ugnies verdame tiek, kiek nurodyta ant orzo pakuotės. Mano atveju tai buvo 7min.
Tuo metu užkaičiame keptuvę ir dedame vištieną. Ji marinavosi aliejuje, todėl papildomų riebalų kepimui nereikės. Kepame iš abiejų pusių idant vištiena būtų iškepusi, atrodytų auksaspalvė ir dailiai paskrudusi.
Į puodą su orzo pilame grietinėlę, sūdome ir gardiname maltais juodaisiais pipirais. Išmaišome. Turime gauti vienalytę pieniško šokolado spalvos masę, kvepiančią sviestu ir riešutais.
Į šią masę sudedame šviežius špinatų lapelius.
Dabar puodą nukaičiame ir mentele įmaišome lapus į bendrą masę. Jei naudojote špinatus anksčiau tai žinote, kad jie nuo karščio sukrenta ir praranda savo formą. Jų nereikia papildomai termiškai apdoroti, idant jie išliktų nesuskydę ir atrodytų patraukliai.
Viskas, patiekalo gamyba baigta. Beliko imti dideles lėkštes, į jų centrą dėti orzo su pievargybiais ir špinatais ir ant viršaus uždėti keptus vištienos gabalėlius.
Kaip matote iš produktų tai labai sotus patiekalas. Jau minėjau, kad kartu su špinatais dar reiktų įdėti 100g tarkuoto kietojo sūrio ir įmaišyti į bendrą masę idant jis ištirptų ir suteiktų papildomo skonio.
Bet aš jo nepasigedau, man užteko kremiškumo ir šilkinės tekstūros. Jei jūs pageidaujate – įmaišykite ir sūrį.
Beliko pridurti, kad iš paminėtų produktų pagaminsite sočią vakarienę 4 asmenims.
Skanaus!