Gyvenimas – dalykas įdomus ir nenuspėjamas. Planuoji, ieškai įdėjų ir įkvėpimo, originalumo, darai, stengiesi ir… ilgainiui paaiškėja, kad originalūs kulinariniai virsmai ar deriniai mažai kam įdomūs. Na, bent jau statistikos ataskaitos taip byloja. O aš dar neturiu argumentų ir kantrybės ginčytis su dirbtiniu protu. Tai va šis protas man sako, kad skaitomiausi įrašai 2017m. yra … apie tai, kaip pasidaryti pikantiškų salotų su naminiu majonezu ir apie tai, kaip išsikepti karką. Beje, karka populiarumu lenkia pikantiškas. Et… išdykėliai lankytojai 🙂 Ką gi, jūs esate mano įkvėpimas, dėl jūsų stengiuosi. Ir kadangi „karka valdo” – šekit dar vieną kiaulės šmotą orkaitėje. Ir ne šiaip eilinį, o tokį, kuris nuraus stogą ilgam. Sultingas sprandinės kepsnys orkaitėje, kuris pamaitins vieną žmogų arba visą kompaniją priklausomai nuo jūsų poreikio. Pagaminamas labai paprastai, pavyks visada – svarbu turėti kantrybės.
Produktų reikės mažai ir jie nėra ypatingi – tokių rasite kiekvienoje virtuvėje. Svarbiausia yra didelis gabalas sprandinės. 1,5-2kg. ar daugiau, nesvarbu kiek sveria – imkite visą. Šis kepsnys gardus ir karštas ir šaltas, todėl patikėkite, išmesti neteks nieko ir susenti jis nespės. Visą šį gabalą dėkite į didelį dubenį ar puodą, kuriame jis tilptų. Apiberkite gausiai druska ir juodaisiais pipirais ir apvoliokite šiais prieskoniais iš visų pusių. Dabar ant mėsos dėkite 2 valgomuosius šaukštus su kaupu krienų, 2 šaukštus garstyčių, 2-3 šaukštus su kaupu majonezo arba riebios grietinės ir įtarkuokite ar su traiškykle sumulkinkite 6-8 skilteles česnako. Visu šiuo mišiniu įtrinkite tolygiai sprandinės gabalą iš visų pusių. Dėkite sprandinę su visu marinatu į polietileninį maišelį, tada maišelį geriau dėti į indelį ar bliūdą, kad netyčia padažas pro maišelio kokią skylutę neištekėtų ir šį kiaulės gabalą padėkite į šaldytuvą marinuotis. Bent 2 paroms. Aš laikiau 4 – buvo tobula.
Atėjus kepimo dienai praplėškite maišelį ir sprandinę su marinatu dėkite į kepimo indą ar skardą aukštais kraštais, indą sandariai uždenkite kepimo folija. Dabar indą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki +150C kokiom 2,5-3 valandom. Praėjus šiam laikui indą išimkit, orkaitės kaitrą padidinkit iki +220C, o mėsą atsargiai (nes ji ims byrėti) perdėkite ant grotelių ir pašaukite atgal į orkaitę dar 30min., kad sprandinės paviršius dailiai apskrustų ir dar labiau pakviptų. Jei norite – šalia galite pastatyti indą su 10min. virtomis, nukoštomis, aliejumi ir druska apibarstytomis bulvėmis – per tą laiką jos gražiai iškeps ir apskrus, turėsite garnyrą.
Praėjus nurodytam laikui išimkite mėsą iš orkaitės, perdėkite ant medinės lentelės ir pradėkite pjauti. Ji bus geriausias įrodymas ar jūsų namuose peiliai aštrūs: mėsa bus tokia biri, tokia minkšta, kad bukesnis peilis ją tiesiog sutraiškys. Na o prapjovus tiesiog mėgaukitės vaizdu – iš byrančios mėsos tekės aromatingos kepsnio sultys, burnoje sukeldamos seilėtekį.
Vaizdas, aromatas, skonis – viskas yra taip gerai, kaip gali būti per geriausias metų šventes. Todėl jeigu einate iš proto „ką padaryt per Kalėdas” – kepkit šį kepsnį. Ramiai iš anksto užmarinuosite, ryte pašausit į orkaitę ir kol mėsa slow-cook’insis galėsite neskubant papuošti stalą ir atvėsinti vyną. Laiko be streso užteks viskam ir nereikės praleisti pusdienio virtuvėje.
Kepsnys labai sultingas, todėl papildomai jokio padažo nereikės. Garnyrui tiks virtos ir paskrudintos bulvytės, bulvių košė, raugintos ir marinuotos daržovės. Iš gėrimų, jeigu alus – būtinai tamsus ir turtingas skoniu, jeigu vynas – raudonas, gausus taninų, gal net brandintas ąžuolo statinėse.
Ir jeigu kartais taip nutiktų, kad šio kepsnio liktų dar kitai dienai – jis nuostabiai gardus ir šaltas, kaip šaltas užkandis, mėsiukas ant sumuštinio ar priedas šiupininei sriubai.
Būtinai išbandykite šį kepsnį ir labai gali būti, kad jis taps jūsų „firminiu” patiekalu. Patiekalu, kuris nepalinks abejingu nei vieno valgytojo.
Skanaus!
Agne
Kepiau vakar ir tikrai super skaniai gavosi. Laikiau tik para,bet vistiek sultinga ir skanu. Pateikiau su salia keptom bulvem ir raugintais agurkais. Siandien vel uzmarinavau :)))
Regis
Smagu, kad patiko 🙂
Tiesą sakant, galima laikyti tik parą. Tačiau kai gabalas didelis, tuomet kuo ilgiau laikoma, tuo mėsa tampa minkštesnė ir biresnė.
Julius
Na, užmarinavau ir aš šiandien. Šeštadienį ragausim 🙂
Regis
Būtų smagu išgirsti atsiliepimus pavalgius. 😉
Skanaus!
Viktorija
bet juk padėtas gabalas ant grotelių? Išbėgs visas marinatas arba aš kažko nesuprantu
Regis
„Praėjus šiam (kepimo) laikui indą išimkit, orkaitės kaitrą padidinkit iki +220C, o mėsą atsargiai (nes ji ims byrėti) perdėkite ant grotelių ir pašaukite atgal į orkaitę dar 30min., kad sprandinės paviršius dailiai apskrustų ir dar labiau pakviptų. ”
Be jokios abejonės dalis sulčių nuo mėsos nuvarvės, todėl po grotelėmis verta padėti kepimo indą ar skardą. Tačiau grotelių pagrindinė paskirtis yra tam, kad mėsa nešustų savo sultyse, o dailiai apdžiūtų ir paviršius šiek tiek apskrustų.
Skanaus! 🙂
Rita
Tikrai kepsiu šventėms, tik noriu pasitikslinti kiek druskos dedate 1 kg mėsos?
Regis
Iš akies. Neturiu tikslaus svorio gramais. Apibarstau ir tiek.
Audrius
Pernai buvau uzmarinaves 2gabalus 1kepiau po 2 parų buvo geras 2 kepiau po 4parų marinavomo buvo super tobula
Taura Baltrėnienė
Labai skanu! Visiems patiko. Ačiū už receptą ir gražių švenčių!
Regis
Ir jums gražių švenčių! Ačiū, kad skaitote.
Ilona
mmmm….visai netyčia užklydau į šį tinklapį ir šį receptą..Nugyvenau jau didžiąją dalį gyvenimo ir taip skaniai pagamintos mėsos neteko valgyti. Visa šeima pritaria: taip viskas susilydo į tobulą skonį. O neturint kantrybės 4 dienom , pabandžiau supjaustyti gan storom riekėm sprandinę, pamarinuoti 1-2 dienas, kiekvieną gabalą suvynioju į foliją sandariai ir per 1 val. prie 130 C prašom, skaniausi kepsniai. Žinoma, jau nenupilu susidariusio skysčio, paskrunda tik viena pusė, bet vistiek laaaabai skaniai gaunasi
Irma
Ar galima kepti rankovėje?
Regis
Galima ir rankovėje.
Renata
Aprašyta labai skaniai ir įkvėpia pagaminti net tokią tinginę ir nemokšą virtuvėje kaip aš 🙂 Užmarinavau! Po kelių dienų atrašysiu, kaip gavosi
Robertas
Ačiū už puikų receptą. Kepiau jau daug kartų, ivairias variacijas – su majonezu arba su grietine, dažniau vien su krienais bet be garstyčių (tiesiog taip labiau patinka), mėsos gabalas nuo 3kg iki 1kg. Jei labai skubu marinuoju, tik per naktį, bet supjaustau 2cm storio gabalais. Visada kepu tik rankovėje, baigiant kepti prakerpu, kad apskrustų. Skonis visada gaunasi tobulas, visi pirštelius apsilaižo, jei lieka labai skanus ir šaltas ant sumuštinukų ar kokioms salotoms. Drąsiai imkit ir bandykit sugadint turbūt neįmanoma, nebent sudeginsit 😉