Dabar yra TAS metas, kai visi ima gyventi Kalėdų laukimu ir tyliai planuoti artėjančią šventę – kaip papuošti namus, ką pakviesti į svečius ir kuo juos pavaišinti. Kalėdinių vaišių stalas visada būna gausus ir ypatingas. Todėl visi maisto blogeriai šiuo metu testuoja naujus receptus ir pateikia rekomendacijas savo skaitytojams. Prisijungsiu ir aš prie jų gretų ir savo blogo skaitytojams pasiūlysiu vieną ypatingą receptą, kurio gamyba neatims iš jūsų daug pastangų, nepareikalaus ypatingų gebėjimų, neatims begalės laiko virtuvėje tačiau savo išvaizda bei skoniu nudžiugins jus ir jūsų svečius.

Jautiena – arba tiksliau – kepta jautiena, dar žinoma kaip roasted beef yra greitai paruošiamas patiekalas, kuomet mėsa kepama aukštoje temperatūroje ir gana neilgai, idant išorė dailiai ir gardžiai apskurstų, o vidus liktų sultingas ir rožinis. Visiška klasika, kuri turi kelis gana rimtus trūkumus. Pirma – ne visi mėgsta nepilnai iškeptą jautieną. Ypač vyresnių žmonių tarpe. Antra – šiam patiekalui reikia itin kokybiškos, brandintos mėsos, kurios ne visada pavyksta gauti prieš metų šventes. Ką daryti tokiu atveju? Nusipirkti didelį, dailų jautienos kumpio gabalą ir užsiimti slow-cooking’u (lėto kepimo praktika).

Taigi, tarkime turime ~1,5kg svorio dailų jautienos kumpio gabalą. Dar šio patiekalo gamybai reikės:

  • poros svogūno galvų
  • 4-5 česnako skiltelių
  • 500g. pievagrybių
  • kelių šlakelių aliejaus kepimui
  • prieskonių – druskos, juodųjų maltų pipirų, kajeno pipirų arba aitriosios paprikos (nedaug, gal 1/2 šaukštelio)

Ir dar mums reikės 300ml ryškios, gardžios kavos. Stebėtina kaip retai sutinkamas toks šaunus skonių derinys – jautiena ir kava. Arba jis yra gerai užmirštas arba dar nespėjo vėl išpopuliarėti, nes kepta jautiena ir kava yra mirtinai geras skonių derinys, žinomas dar iš laukinių vakarų laikų, kuomet kaubojai gamindami čili troškinį būtinai įpildavo bent puodelį stiprios juodos kavos skoniui ir aromatui pagerinti. Dabar jums sunku tuo patikėti, tačiau aš viliuosi, kad jūs išbandysite šį nesudėtingą receptą ir paragavę suprasite apie ką aš čia taip entuziastingai kalbu.

Jau minėjau, kad šiam patiekalui reikia išraiškingos kavos. Man tokios kavos pasiūlė „Kavos draugas”. Savo srities profesionalai gana mikliai perprato reikalo esmę ir man parekomendavo rinktis Bialetti „Perfetto Moka Intenso“ kavą bei virti ją moka kavavirėje. Ši kava savaime yra intensyvaus skonio, skirta stiprios kavos mėgėjams, bet verdant ją moka kavavirės pagalba skonio ir aromato kavoje atsiranda dar daugiau ir aš pasirinkau būtent ją šio recepto gamybai. Recepto, kurį galima vadinti bendru mano ir „Kavos draugas” bendradarbiavimo rezultatu 🙂

Ką gi, viską turime – pradėkime gaminti. Visų pirma keptuvėje stipriai įkaitinkime aliejų ir jame iš visų pusių apskrudinkime mėsą, panašiai taip:

Kai mėsa apskrus – išimkime ją iš keptuvės ir atidėkime, o keptuvėje apkepkime kubeliais pjaustytus česnakus bei svogūnus ir vėliau – smulkintus pievagrybius.

Pievagrybiams bekepant suberkite kelis žiupsnelius druskos, dosniai pagardinkite juodais pipirais ir šiek tiek – aitriaisiais. Kai pievagrybiai ims po truputį ruduoti supilkite į keptuvę kavą medine mentele nugramdykite nuo keptuvės dugno viską, kas priskrudo.

Dabar esminis momentas: jeigu turite išmanų puodą su slow-cooking’o funkcija, tuomet į jį dėkite mėsą, ant jos supilkite visą keptuvės turinį, uždenkite ir leiskite lėtai kepti nuo 8 iki 10val.

Jeigu neturite išmanaus puodo – dėkite į paprastą, turintį sandarų dangtį, supilkite, uždenkite dangčiu ir dėkite į orkaitę, nustatydami jai +82..+85C temperatūrą ir palikite puodą bent 8 valandoms.

Praėjus nurodytam laikui išjunkite / išimkite puodą ir atsargiai iš jo išimkite jautieną, atidėkite. Ji bus gana minkšta, byranti, tamsi ir nuostabiai kvepianti kava.

Puode likusį turinį nukoškite per sietelį. Sietelyje likusius grybus atidėkite, o štai sultinio nupilkite ~300ml į prikaistuvį ir užkaiskite ugnį. Įmaišykite porą šaukštų šaltame vandenyje išplaktų miltų ir maišykite prikaistuvio turinį šluotele, kol padažas sutirštės, nukaiskite.

Pjaustykite jautieną porcijiniais gabalais, dėkite juos į didelę plačią serviravimo lėkštę, ant viršaus uždėkite grybus iš sietelio ir užpilkite padažu. Pateikite su šparaginėmis pupelėmis arba kitomis mėgstamomis daržovėmis.

Arba jūs galite nepjaustyti, o plėšyti jautieną skaidulomis, tuomet jas apiberti grybais bei gausiai apšlakstyti padažu. Tai irgi galimas pateikimo būdas, tik atrodys kiek mažiau iškilmingai.

Kaip matote receptas labai paprastas tiek produktais, tiek dėmesio poreikiu. Tačiau pradėję jo gamybą ryte, vakare tikrai apsidžiaugsite turtingu jo skoniu bei tekstūra. Jis neriebus, nesunkus, tačiau ryškus ir sotus. Prabangus išvaizda ir skoniu. Kaip tik toks, kokio dar nesate ragavę per Kalėdas 😉

Mano mielieji,

dėkoju, kad ir šiuos metus praleidote kartu su manimi ir mano kukliu maisto blogu. Jaukių Jums švenčių, šypsenų jūsų artimųjų veiduose, mielų dovanų ir šiltų apsikabinimų. Ir tegul per visas šias šventes jūsų namai kvepia gera kava. Net jei nemėgstate jos gerti – paskrudinkite šiek tiek kavos sausoje keptuvėje ir jaukus jos aromatas pasklis po jūsų namus. Viskas, tai išties paskutinis mano patarimas šiemet 🙂 Ir jei dar nepavargote nuo jų – užsukite pas mane ir kitamet. Aš pasistengsiu jus kuo nors nustebinti ir patarti ką nors naudinga.

Gražių Jums švenčių! 🙂