Gyvenimas gerėja. Ir ne vien todėl, kad įsibėgėjo vasara, žmonės dažniau šypsosi ir sumažėjo transporto kamščiai. Dar ir todėl, kad vasarai besiritant į antrą pusę didėja daržovių ir vaisių gausa, o ir tie patys pinga. Pamenate kalafior-geitą, kai žmonės piktinosi žiedinių kopūstų kainomis ir net boikotus prekybos centrams rengė? O va atpigo žiediniai kopūstai, nūnai net pusės europietiško pinigo nebekainuoja. Nuodėmė būtų nepasigaminti ko nors iš šios daržovės, nes ji ne tik skani – ji ir tikrai naudinga. Žiediniuose kopūstuose gausu vitamino K, B grupės vitaminų, skaidulų, folato, baltymų, magnio ir kalio. Juos galima naudoti tiesiog pasmulkintus salotose, galima kepti orkaitėje, galima naudoti kaip garnyrą karštiems patiekalams, iš jų daryti padažus. Aš (kaip visada) siūlau išsivirti žiedinių kopūstų sriubos. Paprasta, gardi, kreminė ir labai lengva, todėl tiks kaip šaunus vasaros patiekalas.

Trinta žiedinių kopūstų sriuba

  • žiedinio kopūsto galva
  • 1l vištienos sultinio
  • žiupsnelis kario prieskonių, šiek tiek migdolo
  • druskos
  • česnakinių skrebučių
  • šlakelio gardaus alyvuogių aliejaus
  1. Baltąją žiedinio kopūsto dalį (žiedyną) susmulkinti nedideliais gabalėliais.
  2. Suberti į užvirusį sultinį, paskaninti kario prieskoniais, virti, kol suminkštės.
  3. Puodo turinį gerai pertrinti su smulkintuvu arba išmaišyti virtuviniame kombaine iki kreminės masės.
  4. Supilti atgal į puodą, pakaitinti iki virimo, pagardinti muskato riešutu, pasūdyti pagal skonį.
  5. Pateikti karštą, pabarsčius česnakiniais skrebučiais ir pašlaksčius alyvuogių aliejumi.

Karis šiuo atveju tik kaip pagardas, kuris suteikia sriubai pikantiškesnį skonį ir jis nėra būtinas. Tačiau muskato riešutas yra beveik privalomas. Kaip miško grybai neatsiejami nuo čiobrelio, taip žiediniai kopūstai nuo muskato riešuto. Jo reikia visai nedaug, tik kaip papildomos detalės, bet jis tiesiog privalo būti. Papildomo pikantiškumo mėgėjai gali į sriubą per trintuvą išspausti česnako skiltelę.  Tik nepersistenkite – česnakas gali netikėtai viską užgožti!

Česnakinius skrebučius, manau, mokėsite pasigaminti. Jei nenorite skrebučių – keptuvėje pakepinkite šoninę iki traškumo, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir susmulkinę pabarstykite ant sriubos. Tokiu atveju prie sriubos tiks šviesios itališkos ar prancūziškos duonos riekutė.