Ši vasara nelepina karštomis dienomis. Žiūrint pro langą į darganotą orą dažniau norisi guodžiančio troškinio, nei šaltos sriubos. Tačiau ir karštų dienų buvo, šiluma lepina ir šiuo metu – puikus laikas leisti vakarus terasoje užkandžiaujant ir plepant su bičiuliais apie viską ir apie nieką. Karštomis dienomis sumažėja apetitas, todėl ir pietums ar vakarienei norisi rinktis lengvus, gaivinančius ir nekaloringus valgius. Vienas iš tokių – šalta agurkų ir žirnelių sriuba su mėtomis ir graikišku jogurtu. Būtent dabar yra jos sezonas, mat agurkų ir šviežių žaliųjų žirnelių derlius jau įsibėgėjo, mėtos užaugo, o visa tai kartu su baltymais turtingu graikišku jogurtu gali ne tik pasotinti ir atgaivinti, bet ir tapti puikia lengva vakariene kartu su šeima ar draugais. Ji paprasta, ji nebrangi, ji lengvai paruošiama ir ji nenuobodi. Pasigaminkime kartu!
Visų pirma reikės blenderio su talpiu indu. Maniškis savyje talpina 1,5l ir viskas vos vos tilpo. Jeigu neturite didelio blenderio indo – galite naudoti virtuvinio kombaino plaktuvą, kuriame plakami kokteiliai.
Taigi, į blenderio indą beriame stambiai plaustytus 3 agurkus ir saują su kaupu šviežių žaliųjų žirnelių (man užteko 15 didelių ankščių), visa tai susmulkiname:
Dabar įberiame saujelę mėtų lapelių (6-10 vnt., žiūrint kiek jas mėgstate), supilame 375ml indelį graikiško jogurto, įpilame 250ml šalto daržovių sultinio (jei neturite – tiks mineralinis vanduo), šiek tiek pasūdome ir įbarstome šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Jeigu mėgstate pikantišką skonį galite papildomai įmesti nuluptą ir į kelias dalis perpjautą česnako skiltelę. Aš įmečiau 3cm ilgio raudonosios aitriosios paprikos ankšties gabaliuką, man patiko. Tačiau tai nėra privaloma, tiesiog rekomenduoju.
Viską švelniai išplakame ir stengiames neaptaškyti pusės virtuvės 😉
Plakinį uždengiame dangteliu ir dedame į šaldytuvą bent porai valandų atvėsti. Kol sriuba vėsta – apsižiūrime, kad namie nėra duonos. Kaip tik yra laiko nusipirkti šviežią itališkos šviesios duonos kepalėlį. Jį supjaustome riekėmis, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir pašauname į +200C orkaitę su grilio režimu. Kepame, kol duonutė dailiai paruduos ir ims skrusti.
Šios sriubos pateikimas gan paprastas ir neįmantrus – iš šaldytuvo išimtą sriubą lengvai pamaišome ir išpilstome į dubenėlius. Pabarstome saldžiosios paprikos milteliais, puošiame turimais žalumynais – mėtų lapeliais, šiaudeliais pjaustytais svogūnų laiškais arba plėšytu baziliku. Jei naudosite baziliką, tuomet dera sriubą šiek tiek pašlakstyti gardžiu alyvuogių aliejumi.
Ir, žinoma, nepamirškite skrudintos duonutės.
Iš recepte paminėtų kiekių pagaminsite 4 porcijas sriubos. Skanaus!