Galėčiau lažintis, kad tokios sriubos jūs niekada nesate ragavę. Jos receptas yra labai savotiškas. Toks, kurį skaitydamas manai, jog tai klaida ir taip negali būti. Vėliau smalsumas nugali ir pagaminus akys plečiasi iš nuostabos – kaip? Kaip taip…?

Aksominė saldžiųjų paprikų sriuba

  • 1kg raudonųjų saldžiųjų paprikų (5-6vnt)
  • 2 apelsinai
  • druskos
  • alyvuogių aliejaus
  • baltos duonos skrebučių pateikimui
  1. Paprikas ir apelsinus nuplaukite, nusausinkite.
  2. Paprikoms išimkite kotelius bei sėklalizdžius ir supjaustykite gabaliukais.
  3. Plačiame puode ar keptuve įkaitinkite kelis šaukštus gero alyvuogių aliejaus ir suberkite paprikas.
  4. Smulkia tarkute nutarkuokite pusės apelsino žievelės oranžinę dalį ir suberkite į paprikas.
  5. Pasūdykite, pamaišykite ir uždenkite dangčiu.
  6. Kai iš po dangčio ims kilti garai - sumažinkite kaitrą iki minimalios ir palikite uždengtą troškintis 18min.
  7. Tuo metu pasiruoškite skrebučių: senstelėjusią baltą duoną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepkite keptuvėje ant šlakelio alyvuogių aliejaus kelias minutes, kol skrebučiai dailiai paruduos.
  8. Išspauskite apelsinų sultis, jų tui gautis 180-200ml.
  9. Paprikas dėkite į blenderį ir gerai susmulkinkite. Supilkite apelsinų sultis ir dar pamaišykite.
  10. Gautą masę nukoškite per virtuvinį sietelį į puodą, kad neliktų nesusmulkintų gabaliukų.
  11. Šiek tiek pakaitinkite, paragaukite ir jei reikia - pasūdykite.
  12. Pateikite plačiose lėkštėse pabarstę duonos skrebučiais ir kapotais prieskoniniais žalumynais.

Va ir viskas. Net vandens nereikėjo. Kreminė ir išraiškinga sriuba, kurioje paprikų saldumas sumišęs su išraiškingu apelsinų žievelės kartumu. Jausmas toks, tartum kampario kokteilį kažkas būtų pavertęs sriuba. Pojūčiais tai visiškai stogą raunanti sriuba.

Svarbiausia neatidenginėti puodo, kol paprikos troškinasi ir nemaišyti. Galite kelis kartus krestelti puodą nenudengiant dangčio ir tiek užteks. Nebijokite, jei apatinės paprikos ims karamelizuotis, tai tik į gerą – sriuba įgaus papildomo skonio ir saldumo.

Galimas dar kitoks, kiek imlesnis darbui šios sriubos paruošimo būdas, kuris labiau tinkamas vasarai: paprikas nuplaukite ir dėkite ant grotelių, kad jos iškeptų ant žarijų kaitros (pvz griliuje ar tiesiog lauže). Kepkite jas tol, kol odelė gerokai pajuoduos iš visų pusių. Tada paprikas dėkite į dubenį, uždenkite dangčiu ir leiskite joms pašusti 5-10min. Išimkite po vieną, dėkite ant lentelės ir pradėkite darinėti: juodas odeles, kurios pačios lengvai slys nuo „mėsos”, kotelius ir sėklas meskite lauk. Gardžiai kvepiantį raudonąjį minkštimą meskite į blenderį. O toliau – pagal receptą. Tik jei jau prakalbome apie vasarą, tai žinokite, kad ši sriuba yra valgoma ir šalta. Pertrinkite per sietelį, bet nekaitinkite. Apibarstykite trupintu ožkos sūriu, kapotais bazilikų lapeliais, pašlakstykite gardžiu alyvuogių aliejumi ir patiekite šaltą.