Dabar pats liūdniausias laikas sezoninei virtuvei: šviežių produktų dar nėra, o pernykštis derlius jau baigėsi. Tai, kas šiuo metu yra daržovių skyriuose yra ne tik nyku, bet ir neskanu. O taip norisi kažko lengvo, gaivaus, nepabodusio. Tokiu atveju tenka atsisukti į konservų skyrių. Arba atsidaryti namų podėlius ir nupūsti dulkes nuo skardinių. Ko turime? Pomidorai su bazilikais, kukurūzai, pupelės, makaronai… šaldytuve mėtosi nemirštantis saliero stiebkotis ir pavytęs poras, dar kelios morkos… Puiku, konstruokime itališko stiliaus sriubą. Pomidorų sriubą, su pupelėmis ir makaronais, morkomis ir prieskoninėmis žolelėmis. Žodžiu iš to, ką turime, arba ką visuomet rasime net ir nedidelėje maisto prekių parduotuvėje.

Pomidorų sriuba su pupelėmis ir makaronais

  • 1 poras (baltoji stiebo dalis)
  • 2 morkos
  • 2 saliero stiebai
  • 3 skiltelės česnako
  • 400g skardinė konservuotų pupelių
  • 400g skardinė smulkintų pomidorų
  • nedidelė skardinė kukurūzų (nebūtinai)
  • 2,5l lengvo sultinio arba vandens
  • dvi saujos didelių makaronų
  • džiovintų prieskoninių žolelių, druskos, juodųjų pipirų
  • saldžiosios ir aitriosios paprikos miltelių
  • kelių šlakelių gero alyvuogių aliejaus
  • kietojo itališko sūrio papuošimui
  1. Puode ant aliejaus apkepame smulkintas morkas, česnakus, porus ir saliero stiebus.
  2. Kepame pamaišydami ant vidutinės ugnies ~5min. Bekepant suberiame prieskonius.
  3. Supilame sultinį ar vandenį, pomidorus, užverdame.
  4. Suberiame makaronus ir sumažinę ugnį ramiai paverdame 15min.
  5. Beriame pupeles, kukurūzus. Išmaišome, paragaujame, papildome prieskoniais jei reikia.
  6. Pakaitiname dar 5min. ir išjungę paliekame pastovėti ~10min.
  7. Patiekiame puošdami kietuoju sūriu.

Pusvalandis virtuvėje ir štai garuoja ryški, aromatinga ir pikantiška sriuba, pagaminta iš konservų. Žinoma, būtų kur kas smagiau naudoti ne džiovintus prieskonius, o šviežias žoleles, kurios dedamos sriubos virimo pabaigoje ir kutena nosis savo aromatais. Bet dabar ankstyvas pavasaris ir žolelių dar teks keletą mėnesių palūkėti.

Užtat sriuba tikrai nuostabi. Lengva, soti, maistinga. Jeigu nedėsite makaronų – tik lieknėjantiems. Jeigu nenaudosite mėsiško sultinio – tiks vegetarams.

Beje, dėl sultinio – sriuba turtinga savaime, todėl kažko ryškaus tikrai nereikia. Tiks daržovių ar vištienos sultinys. Arba tiesiog paprastas vanduo. O džiovintus prieskonius išties berkite dar prieš pilant sultinį ir pakaitinkite, taip jų aromatas bus ryškesnis. Naudokite savo mėgiamas žoleles, o jei neturite įkvėpimo burtininkauti, tuomet prieskonių parduotuvėje nusipirkite itališkų prieskoninių žolelių mišinį. Aš visada turiu tokio po ranka, labai patogu.

Ir nepervirkite sriubos, ji neturi būti ištežusi. Morkos ir makaronai suminkštėjo ir išjunkite. Nėra nieko blogiau, kaip pervirtos išminkštėję daržovės ir tęžtantys makaronai. Skanaus!