Dar viena itališka sriuba, kuriai labiausiai tinka pernokę pomidorai. Tokie, kurie veik išlaiko savo formą ir nebetinka salotoms ar kitiems patiekalams. Tokių būna vasaros pabaigoje, ar rudens pradžioje. Jie būna sukaupę į save visą saulės energiją ir pavertę skoniu ir aromatu, kokio niekad nepajusite žiemą ar pavasarį. Štai iš tokių pomidorų verdama gardžiausia keptų pomidorų sriuba. Na kaip verdama… labiau kepama, nei verdama. Bet apie viską – iš eilės 🙂

Sriuba gan paprasta: pomidorai, keli svogūnai, česnakas ir baziliko lapeliai kaip prieskonis. Ir kartu ji turtinga ir sudėtinga savo skoniu ir aromatu. Visiškas itališkos virtuvės žavesys, kurioje išryškinami keli pagrindiniai produktai ir tik pagerinami, bet neapipinami sudėtingais prieskoniais ir priedais.

Keptų pomidorų sriuba

  • 1,2kg pernokusių pomidorų
  • 2 raudonieji svogūnai
  • 4-5 česnako skiltelės
  • 1l sultinio
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • šviežių bazilikų lapelių
  • druskos, pipirų
  • baltos itališkos duonos
  1. Pomidorus supjaustome ketvirčiais ar per pusę, svogūnus ketvirčiais, česnako skilteles tiesiog sutraiškome.
  2. Viską dedame į skardelę, pasūdome, papipiriname ir pašlakstome aliejumi
  3. Pašauname į +220C orkaitę su grilio režimu ~20-25min.
  4. Kai svogūnai ims tamsėti - išimame skardelę, neišjungiame orkaitės. Daržoves sudedame į virtuvinį plaktuvą.
  5. Į skardelę ir joje išsiskyrusias pomidorų sultis ir likusį aliejų suberiame nedideliais kubeliais pjaustytą duonelę ir gerai išmaišome, kad ji sugertų skystį.
  6. Pašauname skardelę į orkaitę, kad duona dailiai apskrustų.
  7. Į plaktuvą prie daržovių beriame saujelę baziliko lapelių ir plakame daržoves iki vientisos masės.
  8. Plaktuvo turinį supilame į sultinį, pamaišome, leidžiame užvirti ir iškart išjungiame.
  9. Pateikiame lėkštėse, į sriubą įberdami skrudintų duonos kubelių ir puošdami baziliko lapeliais.

Siekiant itališko autentiškumo daržoves derėtų kepti malkomis kūrenamoje picos krosnyje – tuomet jos dar įgautų dūmo aromato. Bet kas gi ją turi tą krosnį? Tenka tenkintis orkaitės galimybėmis.

kepti pomidorai

Sriuba valgoma karšta. Ir taip, raudonų pomidorų sriuba, be jokių morkų, yra labiau oranžinė nei raudona, todėl norėdami išgauti sodrią raudoną spalvą į plaktuvą su daržovėmis įberkite saldžiosios paprikos miltelių. O jei kartu įbersite ir rūkytos paprikos miltelių – jie savo aromatu dalinai atstos kepimo malkinėje krosnyje efektą. Skanaus!

 

keptų pomidorų sriuba