Vėsūs ir darganoti rytai, šlapia nusvirusi žolė, rasos karoliukai ant voratinklių ir rūkai labai aiškiai byloja: vasara baigėsi. Ir nors dieną dar šildo linksma saulutė, lietūs nulyja trumpai tartum vidurvasarį ir medžių lapai dar nepradėjo gelsti, tačiau nebe toks draugiškas vėjas praneša, kad artėja dosnusis dėdulė ruduo, nešinas pusmaišiu bulvių, pintine grybų, svogūnų kasa ir krepšiu morkų. Kaip stebuklingai viskas gamtoje surėdyta! Kaip tik tada, kai ima vėsti orai ir pietums norisi ko nors rimtesnio nei šviežias pomidoras su lašeliu aliejaus ir prieskoninių žalumynų, gamta mums ima dovanoti šviežias ir gardžias, o be to – labai sočias šaknines daržoves. Tokias, kurios pasotina, bet neapsunkina ir tarnauja tartum įvadas į rudeninę sezoninę virtuvę.

Kadangi prakalbau apie morkas – šiandien papasakosiu kaip virti paprastą, bet gardžia trintų morkų sriubą. Paprasta, nebrangi, gardi ir soti sriuba.

Trinta morkų sriuba

  • 1kg morkų
  • 1 svogūnas
  • 3-5 česnako skiltelės
  • 2 saliero stiebkočiai
  • 1-1,5l vištienos arba daržovių sultinio
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • mėgiamų prieskonių
  1. Svogūną nulupame, supjaustome plunksnelėmis.
  2. Morkas nuplauname, nupjauname galus, supjaustome nelabai stambiais gabalėliais.
  3. Saliero stiebkočius nuplauname ir pasmulkiname kaip morkas.
  4. Česnako skilteles tiesiog nulupame.
  5. Visas šias daržoves dedame į indą, pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir paskleidžiame kepimo inde.
  6. Indą pašauname į +200C orkatę ir kepame daržoves ~30min. kol jos pradės dailiai skrusti.
  7. Daržoves išimame iš orkaitės, suberiame į verdantį sultinį kartu su prieskoniais ir paverdame, kol morkos galutinai suminkštės.
  8. Puodą nukaičiame, viską susmulkiname rankiniu blenderiu kol neliks pavienių stambių gabalėlių.
  9. Paragaujame ar netrūksta druskos ir pateikiame.
  10. Gardiname grietinėle arba riebiu pienu.

Štai kaip viskas paprasta. Realiai ši sriuba savo paruošimu mažai skiriasi nuo moliūgų sriubos, kurios jau tuoj tuoj užkariaus virtuves.

morkos

O štai dabar galima pradėti pasakoti kaip galima keisti procesą ir galutinį rezultatą.

Visų pirma, jeigu neturite noro, laiko arba galimybių žaisti su orkaite, galima imti storadugnį puodą, jame ištirpdyti kelis šaukštus sviesto ir svieste apkepti daržoves ant kaitrios ugnies ~10min. kartais tiesiog pamaišant, kad nekibtų prie dugno. Vėliau užpilti sultiniu, pavirti, smulkinti blenderiu ir t.t.

Galima išimtas daržoves iš orkaitės dėti tiesiai į virtuvinio kombaino indą, įmesti dar kelis didelius, gerai sunokusius pomidorus be odos ir sutrinti viską į vientisą masę. Ją išversti į puodą, jei norisi praskiesti trupučiu vandens, pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis, pakaitinti iki virimo ir turėsite vegetarišką sriubos versiją.

Morkos yra geros apelsino draugės, todėl vietoje sultinio galite panaudoti kelias stiklines šviežiai spaustų apelsinų sulčių – gausite dar kitokį variantą. Beje, morkų sriubą tinka gardinti kario prieskoniais. Tik nepadauginkite, nes teks visą „gesinti” pienu ar grietinėle.

O dar pateikiant šią tirštą sriubą galima apibarstyti orkaitėje skrudintais baltos duonos džiuvėsėliais ir tarkuotu kietuoju sūriu. Jis tirps, taps tąsus ir savitai pagardins sriubą, paversdamas ją dar sotesne ir gardesne.

Kreminė morkų sriuba: švelnus įvadas į beprasidedančio rudens pasaulį.

Skanaus!