Egzistuoja universalūs receptai, kurie man labai patinka. Jie yra paprasti, pigūs tačiau gardūs ir sotūs. Bet šiek tiek praturtinus bazinį receptą keliais papildomais produktais patiekalas tampa prabangiu, ypatingu ir gali būti šventinio stalo puošmena. Abi patiekalo versijos yra šaunios ir tik jums rinktis kurią gaminsite – kasdieninę ekonominę versiją ar prabangią šventinę.
Ši sriuba kaip tik tokia. Aš papasakosiu apie prabangiąją versiją, o vėliau parašysiu kaip ją supaprastinti iki paprastos, tinkamos ir vegetarams.
Taigi, pupelių sriuba. Pirkite džiovintas pupeles, užteks 400g pakelio, kuris kainuoja centus. Suberkite pupeles į dubenį, užpilkite dosniai vandeniu ir palikite mirkti per naktį, o dar geriau – mirkykite visą parą. Jos išbrinks, jų tūris padidės dvigubai. Ir štai taip išmirkytos pupelės yra tinkamos sriubos gamybai. Pradėkime.
Trinta pupelių sriuba
- 400g pupelių, išmirkytų vandenyje
- 1 brokolio galva
- 1 labai didelis svogūnas
- 4 česnako skiltelės
- 2l sultinio
- 200ml riebios grietinėlės
- 4 riekutės šviesios duonos trupiniams
- druska, juodieji pipirai pagardams
- šlakelis alyvuogių aliejaus
- prieskoninių žolelių jei turite
- Užvirkite sultinį, į jį suberkite mirkytas pupeles ir ant mažos ugnies virkite apie 1val. kol jos bus labai minkštos.
- Kol pupelės verda susmulkinkite svogūną mažais kubeliais ir keptuvėje su aliejumi karamelizuokite iki labai rudos spalvos.
- Duonos riekeles paskrudinkite orkaitėje ar tosteryje ir susmulkinkite į trupinius virtuviniu smulkintuvu.
- Kai pupelės suminkštės suberkite prieskoninius žalumynus, smulkintus brokolio žiedynus ir virkite toliau, kol jų kotai taps minkšti.
- Sūdykite pagal skonį, berkite juoduosius pipirus, smulkintas česnako skilteles, pilkite grietinėlę.
- Nukaiskite puodą ir turinį sutrinkite rankiniu blenderiu iki kreminės masės.
- Dar kartą paragaukite, ar netrūksta drukos.
- Pateikite plačiose lėkštėse ar dubenėliuose užbarstę trupiniais ir keptais svogūnais.
Va ir karališka, soti ir labai gardi trinta sriuba.
Čia be jokios abejonės turtingą baltyminį pagrindą subtiliai papildo karamelizuoti svogūnai, kuriuos privaloma kepinti beveik iki sudegimo. Ir lengvos česnako natos fone. Ji visiškai nuostabi ir aš išties nesitikėjau tokio įspūdingo rezultato iš tokių paprastų produktų.
Bet tai, kaip jau minėjau, yra prabangioji versija. Brokolis ir grietinėlė sriuboje atsidūrė tik todėl, kad aš juos turėjau šaldytuve ir jie prašėsi sunaudojami, antraip būtų sugedę. Dar ne paskutinį žodį tarė naminis vištienos sultinys bei šaldytos prieskoninės žolelės, kurių prišaldžiau vasarą. Skaitykite apie tai patarimų skiltyje.
Bazinis / vegetariškas receptas yra vandenyje virtos pupelės, kepti svogūnai, česnako skiltelės sriuboje, druska pipirai ir skrudinti trupiniai. Beje, jie irgi gali būti pigūs.
Jei perkate maistą tuo metu, kai alkoholio nebeparduoda, duonos skyriuje rasite dėžę dar gerų, bet jau senstančių duonos gaminių su 50% nuolaida. Imkite batoną ar kitą šviesios duonos kepinį, parsineškite ir pakaitinkite orkaitėje. Galite prieš tai supjaustyti kubeliais. Tokią džiovintą / skrudintą duoną galėsite suberti į drobinį maišelį ar kitą indą, apsaugantį nuo dulkių ir jie tikrai bus tinkami naudoti kur kas ilgiau, nei dėl viruso panikos supirkti grikiai.
Sotu, pigu, gardu. Valgys ir vaikai – pažadu. Galima šaldyti indeliuose ir laikyti iki pusmečio šaldiklyje. Galima neštis į darbą, pasišildyti mikrobangėje ir sukirtus dubenį tokios sriubos jūs būsite sotūs bet neapsunkę.
Norint improvizuoti galima šią sriubą praturtinti mirkytais avinžirniais, patiekiant įberti smulkintų alyvuogių, kaparėlių, gausiai įspausti traiškyto česnako jei norisi pikantiškai – antivirusiškai.
Tai paprastas ir universalus receptas. Ir pagaminamas iš to, ką visada rasite namie. Tik nepirkite konservuotų pupelių. Tai bus greičiau, bet brangiau ir ne taip gardu.
Skanaus!