Šaltibaršiai yra ta sriuba, kuri nuo vaikystės mums praneša: prasidėjo vasara. Kartais, ypač kai pavasaris būna toks šaltas kaip šiemet, mes jų pasigaminame anksčiau. Taip tarsi laukdami, kuomet vėl prasidės gražios, šiltos ir nerūpestingos dienos.

Tiesa, kartu su šia sriuba turėjome vieną kultūrinį nuotykį. Buriuojant Kroatijoje turėjome pasisamdę vietinį kapitoną, kroatą. Labai šaunus vyrukas, vakarais mums grodavo ant jachtos gitara. Tad vieną dieną, pagaminę pietus visus pakvietėme prie stalo. Kapitonas suvalgė šaltibarščius, padėkojo ir tarė: skanios salotos, tik padažas neįprastai rožinis…

Mes skaniai nusikvatojome ir papasakojome, kad šios rožinės salotos mūsų krašte yra sriuba 🙂

Šaltibarščius moka pasigaminti visi. Bet jie tokie populiarūs, kad aš tiesiog privalau įtraukti juos ir čia.

Šaltibarščiai "Rožinės salotos"

Sriubą pateikiame šaltą su karštomis bulvėmis atskirame indelyje.

  • 1,5l riebaus kefyro arba rūgpienio
  • 0.5l marinuotų burokėlių
  • 500g. šviežių agurkų
  • 50g. svogūnų laiškų
  • 4 kietai virti kiaušiniai
  • žiupsnelis krapų, druskos
  • 0,5kg. bulvių
  1. Smulkiai sukapojam agurkus, svogūnų laiškus ir krapus, stambiai - kiaušinius.
  2. Viską suberiam į didelį bliūdą ir išmaišom. Pasūdom pagal skonį.
  3. Bulves išverdam, nukošiam ir nugarinam. Galima apkepti orkaitėje.