Rugpjūčio pradžia yra vasaros dosniosios metas. Tas momentas, kai dar yra agurkų ir jau yra labai gardžių pomidorų, daržai linksta nuo prieskoninių žalumynų ir vakarai vis dar šilti bei ilgi.

Iš visų šių daržo gėrybių galima sukonstruoti nesudėtingą, bet labai prabangią restoraninio lygio sriubą, kurią galima valgyti ir kaip sriubą arba (pridėjus papildomų priedų) paversti originaliomis skystomis salotomis.

Beveik viskas, ką naudojai šiai sriubai yra šviežia tartum ką tik iš lysvės, tik agurkėliai nėra švieži, o šiek tiek vasariškai paraugti. Ir (beje!) sriubai tai buvo tik į naudą 😉

Pirmosios dalies – raudonosios – gamyba

Į kombaino plaktuvo indą dedame:

  • 3 stambiai supjaustytus gerai prinokusius pomidorus
  • skiltelę česnako
  • kelis šlakelius tabasco padažo
  • šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų
  • šaukštelį saldžiosios paprikos milelių (arba galima dėti šviežią, jei mėgstate)
  • kelis šlakelius gardaus alyvuogių aliejaus

Viską suplakame iki vientisos masės, perpilame į indą ir dedame į šaldytuvą atvėsti.

Antrosios dalies – žaliosios – gamyba

Išplauname plaktuvo indą ir į jį dedame:

  • 2 paraugintus agurkėlius, stambiai supjaustytus
  • 2 šakeles baziliko su lapais
  • saujelę petražolių lapelių
  • saujelę kalendros lapelių su stiebais
  • 100 ml (pusę indelio / du šaukštus su kaupu ) grietinės
  • šiek tiek maltų juodųjų pipirų

Viską suplakame iki vientisos masės. Atvėsiname su visu indu šaldytuve 5-10min.

Pateikimas

Imame dailų ir nelabai gilų dubenėlį. Pirmą ir antrą dalį išmaišome šaukštu ir vienu metu pilame jas į lėkštę iš dviejų pusių. Tai darbas dviem rankomis, vizualiai kontroliuojant, kad abiejų spalvų sriubos lėkštėje pribėgtų tolygiai.

Puošiame baziliko šakele, galima kiek pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir tiekiame valgytojams. Gaunasi kažkaip taip:

Gaivu, skanu, pikantiška, labai šviežia ir labai sveika. Idealu kalorijas skaičiuojantiems ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantiems.

O kas ne, tai šiaip labai skani šaltsriubė. Iš paminėtų produktų pagaminsite dvi porcijas.

Kaip ją paversti salotomis? Įdėkite smulkinto avokado. Termiškai apdorotų krevečių. Baltos žuvies (vėl gi, jau paruoštos valgymui) gabalėlių. Virtos ar keptos vištienos krūtinėlės.

Žodžiu praturtinkite šią trintą gerovę baltymu – pasikeis tekstūra, bus papildomo sotumo, skonio. Gal būt verta paskrudinti šviesios duonelės ir ją pateikti apšlaksčius aliejumi. Improvizuokite!

Juk vasara dabar pačiame gražume ir – nepabijosiu to žodžio – skanume. Skanaus! 🙂