Jeremy Clarkson’as yra pasakęs: jeigu vasaroje būna tik trys saulėtos dienos, vien dėl jų verta turėti kabrioletą. Aš, perfrazuodamas šį posakį, sakyčiau, kad net ir lietingą vasarą būna bent kelios karštos dienos ir vien vardan jų verta mokėti ką nors daugiau už šaltibarščių receptą. Išties, šaltos sriubos yra nuostabus dalykas karštą dieną: jos gaivina, jos pasotina, bet neperkrauna kalorijomis, jos papildo organizmą skysčiais ir vitaminais bei mikroelementais. Tik, va, bėda ta, kad retas kuris žino dar kokį šaltos sriubos receptą apart šaltibarščių. O ką daryti, jeigu yra tokių, kurie nemėgsta burokėlių? Arba jiems nepatinka rožinė sriubos spalva? Tuomet gelbės labai panaši, gaivi ir maistinga sezoninė sriuba, pagaminta iš ką tik nuskintų daržovių ir tokia nepamainoma karštą vasaros dieną.

Šalta šviežių agurkų sriuba

  • 1l neriebaus kefyro
  • 4 vidutinio dydžio trumpavaisiai agurkai
  • 2 saujos špinatų lapų
  • 2 kietai virti kiaušiniai
  • kapoti krapai, petražolių lapeliai
  • druska
  1. Špinatų lapelius pasmulkinkite plėšant ir nuplikykite verdančiu vandeniu, gerai nuvarvinkite kiaurasamtyje.
  2. Agurkus, jeigu jų žievė stora - nulupkite, jei ne - tiesiog supjaustykite mažais kubeliais.
  3. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite kiaušinius. Smulkiai sukapokite prieskoninius žalumynus.
  4. Berkite į dubenėlius agurkų, juos šiek tiek pasūdykite, ant jų berkite smulkintus špinatų lapus.
  5. Užpilkite kefyru, užbarstykite prieskoninius žalumynus ir ant jų užberkite kiaušinius.
  6. Norint pikantiškumo galima užbarstyti tarkuotu muskato riešuto arba aitriosios paprikos miltelių.

Itin stilingai ši sriuba atrodo pagaminta plačioje taurėje be kojelės. Tai tarsi tirštas užkandis, tarsi sriuba. Jeigu diena labai karšta – į dugną dėkite šaukštą grūsto ledo, tada agurkus ir t.t.

Ši vasariška sriuba turi dar kelis privalumus. Pirmas – ji nepaliks nemalonios spalvos ar kvapo burnoje. Čia, skirtingai nuo šaltibarščių, nededami nei burokėliai nei svogūnų laiškai.

Kitas privalumas – ši sriuba gali būti ir puikiu pusryčiu ar vakariene, norintiems pavalgyti sočiai, lengvai ir siekiantiems numesti svorio. Tada darome taip:

  • į plaktuvą beriame saujelę šviežių špinatų lapų ir vieną nedidelį gabaliukais smulkintą agurką
  • beriame smulkintus preskoninius žalumynus, saujelę mėgstamų riešutų. Jei norite papildomai paskaninti – įberkite šilauogių arba mėlynių.
  • supilame 300ml lieso kefyro ir suplakame glotnutį.

Lengva, sveika, sotu. Nesunkia suvirškinama. Išgėrus tokį kokteilį ryte jausitės sotūs iki pat pietų. Jeigu trūko saldumo kitą kartą įdėkite dar ir pusę banano. Kokteilis bus kiek tirštesnis, sotesnis ir natūraliai saldesnis.