Visuotinis karantinas turi ir teigiamų aspektų. Pavyzdžiui niekur nebeskubant ir daug laiko praleidžiant namuose aš ėmiausi darbų, kuriems anksčiau nebuvo nei laiko nei noro. Vienas iš tokių darbų buvo iškraustyti virtuvės spinteles bei stalčius, išmesti „gal kada prireiks bet iš tiesų tai ne“ šiukšles ir iššluosčius dulkes tvarkingai atgal sudėti tik reikalingus rakandus.

Bekraustant atradau ir išties seniai neliestų ir nenaudotų dalykų. Vienas tokių – elektrinė vaflių keptuvė. Turbūt daugelis jūsų turite tokią savo namuose ir ji irgi dulka lentynose. Priežastis paprasta: vaflių keptuvė yra įrenginys, kuris perkamas po šūksnio “ kaip noriu vaflių!!!“, tuomet panaudojama du ar tris kartus ir pabodus viską plauti bei valyti numetama kur nors į atokų kampą. Nes nu.

Pavarčiau ją rankose, nupūčiau dulkes ir man pasidarė smalsu: o kam dar, apart vaflių kepimo, galima ją panaudoti? Visažinis internetas man pažėrė begalę įdomiausių patarimų bei idėjų, o aš ėmiausi jas bandyti. Ir jos (idėjos) išties šaunios! Vaflių keptuvė man tapo kur kas universalesniu prietaisu, nei vien priemone palepinti namiškius saldžiais gardėsiais du kartus per metus. Savo atradimais pasidalinsiu ir su jumis. Tikiuosi, kad šie patarimai taps įkvėpimu ir jums, o dulkanti vaflių keptuvė jūsų namuose bus naudojama dažniau.

Tortilijų skarelės

Pirmas mano išbandytas receptas buvo šiuo metu internetuose labai populiari idėja naudojant tortilijas pasigaminti užkandžių „skareles“. Originaliu nesiekiu būti, bet kas negaminote – štai kaip tai daroma.

Visų pirma nusipirkite didelių tortilijų – jos vistiek bus lankstomos, todėl tilps į keptuvę.

Vieną jos dalį įpjaukite iki centro ir tortiliją nutepkite kreminiu sūriu ar sūrio padažu, idant kiti produktai geriau prikibtų.

tortilija

Dabar ant tortilijos sudėkite norimus (turimus) plonai pjaustytus maisto produktus, kurie bus jos įdaras:

Ir pradėkite lankstyti. Visų pirma atsargiai užlenkite vieną kampą – taip, kad įdaras nenubyrėtų

Jei pavyko – toliau bus paprasčiau, nes niekas nebebyrės. Lenkiame kitą kampą

Ir paskutinį, taip suformuodami trikampę skarelę

Viskas, šią skarelę dedame į įkaitintą vaflių keptuvę, uždengiame dangtį (nespaudžiant) ir paliekame kepti, kol tortilija taps traški, o sūris išsilydys. Kol kepa – gaminame sekančią ir taip kol nesibaigs tortilijos arba valgytojai neims pūkšti pajutę sotumo laimę.

Jei pastebėjote maisto produktai turi būti dedami tam tikra tvarka: visų pirma dedamos daržovės, idant sulanksčius jos liktų centre ir nebūtų kaitinamos, o ant paskutinių lapelių dedamas sūris, mat jis turi būti prie tortilijos, link išorės ir įkaisti tiek, kad imtų lydytis.

Ką dėti aš nepatarinėsiu. Tai kaip pica ar kebabas – dedate tai, ką mėgstate ir valgote kas patinka. Galit dėt vien tik kumpį ir sūrį arba vien daržoves. Čia jau kam kaip širdis geidžia. Paprastas, greitas ir gardus užkandis, kaitinamas vaflių keptuvės dėka.

Prancūziškas skrebutis

Antra idėja – prancūziškas skrebutis, klasikiniu atveju kepamas ant sviesto keptuvėje.

Jį galima kepti vaflių keptuvėje, sviesto praktiškai nereikės – tik vos vos, suvilgyti keptuvei. Ir keps vienu metu iš abiejų pusių. Receptas irgi paprastas: du kiaušinius ir 100ml pieno bei vieną pernokusį bananą išplakite jums patogiu būdu ir šiame plakinyje mirkykite baltą forminę duoną, išmirkusius gabalėlius kepkite, kol apskrus.

Superinis užkandis pusryčiams, vaikai juos be galo mėgsta.

Quesadillas

Kesadilijoms reikės dviejų nedidelių tortilijų, kad jos pločiu tiltų į keptuvę. Ant vienos iš tortilijų dedamas tarkuotas brandintas fermentinis sūris, užbarstoma šiek tiek ant aliejaus apkeptais smulkintais jalapeno pipirais, smulkiai pjaustytų pievagrybių, plonai pjaustytų alyvuogių, jei norisi – avokado skiltelių, vėl šiek tiek sūrio, uždedama antra tortilija ir kepama vaflių keptuvėje, kol viskas įkais ir sūris išsilydys. Pjaunama į keturias dalis ir valgoma karšta.

quesadilla

Bulvių košės blyneliai

Liko vakarykštės bulvių košės? Ją galima paversti gardžiais blyneliais.

Į puodą su koše įmuškite du kiaušinius, įberkite kelias saujas tarkuoto Čederio sūrio, įpilkite 50-100ml pieno, porą šaukštų minkšto sviesto, pagardinkite druska, prieskoninėmis žolelėmis. Viską išmaišykite iki vientisos masės, dėkite ją kaip blynų tešlą ant įkaitintos vaflių keptuvės ir kepkite kol ims skrusti. Labai gardus būdas sunaudoti vakarykštė bulvių košę.

Apskritai šios keptuvės dėka galima prisigaminti begalę gardžių užkandžių sunaudojant maisto likučius. Net vakar keptą vištą ir ryžius galima sumaišyti su mozzarella sūriu ir taip pasigaminti mėsiškų užkandukų.

Idėjų ir patarimų begalė. Svarbu nepamiršti, kad vaflių keptuvė yra kur kas universalesnis prietaisas, nei nurodo jos gamintojas ir ją galima naudoti ne tik desertinių kepinių gamybai 😉