Kai vyksta kalba apie šaltus, paprastus užkandžius – pavyzdžiui užkandžius prie alaus ar šiaip kažką, ką galima pakramsnoti žiūrint filmą – dažniausiai kalba sukasi apie spragėsius, keptą duoną ar bulvių traškučius, liaudyje čipsais vadinamus.

Vienok galima pasigaminti keptų avinžirnių – tai užkandis, kuris yra labai paprastas, gausus baltymais (bent jau lyginant su kitomis išvardintomis opcijomis), be to lengvai pagaminamas ir išties gardus.

Tiesiog nusipirkite pakuotę džiovintų avinžirnių, jie panašūs į džiovintus žirnius ir laikykite virtuvėje, kai reikės – bet kada turėsite po ranka ir galėsite gaminti.

Užkandžio gaminimas prasideda iš vakaro: sausus avinžirnius užpilkite dideliu kiekiu vandens ir palikti brinkti per naktį. Vandens turi būti daug, bent 3 kartus daugiau nei avinžirnių pagal apimtį.

Kitą dieną, kai jau norėsite turėti užkandį, nupilkite mirkymo vandenį, suberkite išbrinkusius avinžirnius į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir įberkite šaukštelį druskos. Užvirkite ir virkite 20min.

Po 20min. virimo nukaiskite puodą, nukoškite avinžirnius į kiaurasamtį ir leiskite jiems nuvarvėti bei bent kiek pravėsti.

Tuo metu įjunkite orkaitę griliaus režimu ir nustatykite +200C temperatūrą. Kia orkaitė įkais – į kepimo skardą supilkite avinžirnius, šiek tiek pašlakstykite alyvuogių aliejumi  (nepersitenkite! aliejaus reikia vos vos, kad prieskoniai liptų), pabarstykite prieskoniais bei druska ir viską gerai išmaišykite idant prieskoniai apliptų ir pašaukite į orkaitę kepimui.

Klausimas: kokius prieskonius naudoti? Priklauso nuo skonio, kokį norite išgauti. Savaime avinžirniai gardūs savo tekstūra, bet yra beskoniai. Skonį parinkite savo nuožiūra naudodami prieskonius – jie privalo būti džiovinti. Šviežios žolelės tiesiog sudeg kepant ir bus neskanios.

Man tinka česnako granulės. Naudoju saldžiosios paprikos miltelius, galima naudoti kažkiek aitriosios paprikos miltelių jei norisi aštrumo. Vidurželio virtuvės natas suteiks džiovintas bazilikas, raudonėlis. Čia pilna erdvės improvizacijai.

Avinžirnius aš kepiau apie pusvalandį, jūs periodiškai praverkit orkaitę, pamaišykit kepamus avinžirnius idant jie skrustų tolygiai ir paragaukite ar jau tinka jūsų skoniui.

Baigus kepti ištraukite, leiskite atvėsti, berkite į dubenį ir mėgaukitės bent šiek tiek sveikesniu ir mažiau kaloringu užkandžiu 🙂

Ir nepamirškite, kad brinkstant avinžirnių tūris padidėja kelis kartus, todėl negaminkit kilogramo iš karto – ir iš pusės gausis nemenkas dubuo. Be to – jie labai sotūs! Gardūs, bet sotūs, tad daug nesuvalgysite, tai dar vienas baltymingo maisto pranašumas 😉

Skanaus!