Kiaulės ausys yra tokia specifinė mėsos… rūšis, kuriai retai rasime abejingų žmonių. Dažniausiai tai būna kraštutinumai: arba žmonės labai jas mėgsta veik įvairiose apdorojimo formose arba negali jų pakęsti. Jei priklausote pastarųjų grupei matyt jau iš pavadinimo supratote, kad receptas nebus jūsų mėgiamas.
Tačiau jeigu jūs mėgstate kiaulių ausytes tuomet prisitraukite kėdę ir įdėmiai skaitykite, nes aš neabejoju, kad baigęs skaityti skubėsite į parduotuvę ausyčių ieškoti.
Tai bus saltos, kurias galima rasti daugumoje kinų patiekalų ar azijietiškos pakraipos restoranuose. Jos paprastos, lengvai ir nebrangiai paruošiamos, tačiau labai gardžios ir todėl populiarios.
Visų pirma, kaip galima nuspėti, mums reikės poros kiaulės ausyčių. Jos gali būti šviežios arba šaldytos – tuomet jas reikės išvirti lengvai sūdytame vandenyje. Jos gali būti jau virtos (dabar kulinarijos skyriuose tai nėra retas atvejis) tuomet jums nereiks papildomai vargti. Galų gale jos gali būti karštai rūkytos, bet mes žinome, kad „karštai rūkytos” yra tiesiog termiškai apdorotos, tačiau tikro dūmo nemačiusios.
Kas tikrai netiks, tai visokios iškreiptos „užkandėlės prie alaus” kur kiaulės ausis dar papildomai persūdo ir nevykusiai priprieskoniuoja. Ne, tiesiog termiškai apdorotos kiaulės ausys. Jas reikia supjaustyti siauromis juostelėmis, suberti į dubenį, pašlakstyti sojos padažu ir pamaišyti, idant padažas padengtų visas ausų juosteles (skamba makabriškai, bet taip jau yra).
Dabar dubenį galima atidėti ir į jį pradėti pjaustyti šviežias daržoves.
Visų pirma reikia plonomis plunksnelėmis supjaustyti nedidelė raudonojo svogūno galvutę.
Tada siauromis juostelėmis reikia supjaustyti raudonąją papriką.
Dar šiaudeliais reikia supjaustyti vieną ilgavaisį ar du trumpavaisius, būtinai šviežius agurkus. Agurkas čia po ausų groja antruoju smuiku suteikdamas salotoms malonios gaivos ir lengvumo.
Ir galiausiai supjaustome plonais šiaudeliais vieną vidutinio dydžio morką.
Šias susmulkintas daržoves beriame į dubenį pas ausytes, užpilame keliais šaukštais saldžiuoju čili padažu ir viską išmaišome. Galima valgyti iškart, tačiau aš rekomenduoju bent valandą palaukti, idant daržovės pasimarinuotų padažuose, tuomet dar kartą permaišyti ir pateikti lėkštelėse apibarsčius sezamo sėklomis.
Beje, jei kartais turite po ranka – truputį pašlakstykite sezamų sėklų aliejumi. Šis aromatingas aliejus azijietiškiems patiekalams suteikia ypatingą skonį ir aromatą. Tik nepersistenkit, jo išties reikia vos vieno – kito šlakelio!
Va tai tiek tų darbų, o salotų gaunasi visas dubuo! Ir tam visai nebūtina keliauti „pas kiniečius” – šias salotas mikliai galima pasigaminti ir namų virtuvėje. Svarbu turėti virtų kiaulės ausų.
Skanaus!