Karpačas, kartais vadinamas ir karpačo (it. carpaccio) yra itališkos virtuvės šaltas užkandis iš žalios jautienos. Karpačas buvo išrastas maždaug1950 m. Venecijos restorane Harry’s Bar. Pavadinimas užkandžiui suteiktas, pasiskolinus viduramžių italų dailininko Vittore Carpaccio pavardę. Šaltinis: Vikipedija

Labiausiai artėjantį rudenį pajuntu ne tuomet, kai ryte virš laukų ima tvyroti rūkai, o vakarais net springdami pievose čirškia žiogai. Tikrasis artėjančio rudens ženklas yra kaimynas, kuomet vietoj įprasto „Sveikas!” jis greitakalbe ištaria: „gal nori cukinijų? Šviežios, ką tik nuskintos!” 🙂

Šiuo metu daržai lūžta nuo cukinijų ir žalumynų ir net rankos svyra, kai galvoji ką dar iš jų pagaminti? Tai štai šių metų cukinijų patiekalų hitas yra carpaccio. Jam skinamos jaunos, traškios cukinijos ir patiekalas yra neįtikėtinai lengvas, bet kartu gardus užkandis, galintis virsti šaunia įžanga į vakarienę.

Karpačo sėkmė yra preciziškas pjaustymas itin plonomis skiltelėmis. Tam išnaudokite viską: geriausią aštrų peilį, daržovių pjaustyklę, virtuvinį kombainą – bet ką, kas jaunutę cukiniją supjaustys dailiais bet kartu labai plonais skritulėliais. Ne storesniais nei 1mm., antraip patiekalas praras nemažą dalį žavesio. Plonai supjaustyta cukinija turi tirpti burnoje.

Dar imkite plačią lėkštę, kurioje patieksite patiekalą, išdėliokite cukinijų griežinėlius ir lengvai pabarstykite druska, idant išsiskirtų cukinijos sultys. Lėkštę atidėkite sūdytis ir „prakaituoti” ir imkitės kitų paruošimo etapų.

Petražolių pesto padažui reikės: saujos petražolių lapelių, šakelės – kitos šviežio baziliko, saujelės kietojo tarkuoto sūrio, ~100ml alyvuogių aliejaus, nedidelė skiltelės česnako ir trupučio druskos. Visus šiuos produktus sudėkite į blenderį ir sutrinkite į košelę.

Na ir dar reikės grūdėtos varškės bei šilauogių uogų, kurios dabar taip pat gausiai dera. Jei ne aliejus, sūris ir varškė sakyčiau, kad visus šio patiekalo produktus galima užsiauginti savo kieme.

Cukinijas lėkštėje švelniai ir nelabai gausiai aptepame petražolių pesto kulinarinės šluotelės pagalba. Tada ant viršaus užberiame šiek tiek šilauogių ir užberiame grūdėtos varškės. Turi gautis kažkas panašaus:

„Surinkti” patiekalą iš paruoštukų labai lengva ir greita, galima iškart patiekti. Ir tai gali būti lengvas bet prabangus užkandis, kol (pavyzdžiui) dar ruošiamos žarijos kepsninėje ir gaminamas pagrindinis patiekalas.

Gardu, gaivu, lengva ir be galo paprastai – vasariška.  Skanaus!