Vokiškos bulvių salotos yra gan paprastai pagaminamas patiekalas, kuris gali būti patiekiamas kaip karštas užkandis arba kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo – na, pavyzdžiui, prie orkaitėje kepto viščiuko.

Deja, dauguma receptų, kuriuos aptikau lietuviškai rašančioje interneto erdvėje yra supaprastinti, su ne visai tinkamais irba derančiais produktais arba keistomis improvizacijomis, todėl aš nutariau parašyti labiau autentišką, kiek man pavyko rasti, recepto versiją.

Bulvių salotas reikia pradėti gaminti nuo padažo. Tam į plakimui skirtą indą įpilkite ~100ml alyvuogių aliejaus (galima ir kito, bet alyvuogės savo išraiškingu skoniu čia tinka labiau), įspauskite citrinos sultis, įberkite maltų juodųjų pipirų, žiupsnelį druskos, žiupsnelį cukraus ir įdėkite nedidelį šaukštelį garstyčių. Viską išmaišykite rankinio blenderio pagalba taip, kad gautumėte emulsiją – tirštą, tartum jogurtas substanciją. Tai kažkas panašaus į majonezą, bet tai nėra majonezas – mes nenaudojame kiaušinio ir t.t.

Į šį padažą suberkite gan stambiais kubeliais supjaustytą raudonojo svogūno galvą.

Įmaišykite svogūną į padažą ir tegul jis bent truputį pasimarinuoja jame – bus švelnesnio skonio, kai jį palies padažo rūgštelė.

Dabar jau galima gaminti salotas.

Nulupkite ir stambiais kubeliais supjaustykite 3 raugintus agurkus. Mažais kubeliais arba plonomis juostelėmis supjaustykite 200g. šaltai rūkytos kiaulienos šoninės. Užkaiskite puodą su vandeniu ir į jį sumeskite stambiais kubeliais supjaustytas 4-5 dideles bulves. Pasūdykite ir tegul užverda.

Kol bulvės verda – užkaiskite keptuvę ir joje gerai paskrudinkite šoninę, idant jį taptų traški, o iš jos ištekėtų riebalai. Atskirkite šoninę nuo riebalų.

Kai bulvės suminkštės, bet dar netaps birios – nukoškite puodą ir vėl statykite ant ugnies, kartais krestelint. Bulvės turi nusausėti ir drėgmės perteklius nugaruoti. Kai tai įvyks nukelkite puodą nuo ugnies ir užbarstykite šoninę ant bulvių, atsargiai įmaišykite. Dabar berkite agurkus ir svogūnus su visu padažu. Atsargiai išmaišykite, perdėkite į dubenį, užbarstykite kapotais svogūnų laiškais (jei turite, tai neprivaloma) ir pateikite dar karštas salotas valgytojams.

Ir tai svarbus momentas įmaišyti padažą, kol bulvės dar karštos – jos ims gerti padažą į save ir taps dar gardesnės.

Sočios, šiltos, truputį rūgštokos bet išties gardžios vokiškos bulvių salotos.

Jeigu neturite ar nemėgstate raugintų agurkų, tuomet naudokite marinuotus. Bet rinkitės tuos, kurie marinuoti dideliame kiekyje acto – su išraiškinga rūgštele ir traškumu. Dar gali būti skanu bulves kubeliais iškepti orkaitėje, jos būtų kiek paskurdusios ir dar gardesnės. Nors pirminė salotų versija yra naudojant virtas bulves.

Puikus sezoninis patiekalas pasitinkant pirmąsias žiemos pranašes snaiges.

Skanaus!