Įpusėjus žiemai (taip, ji išties jau įpusėjo – greitai pamatysite ir kaip dienos ilgėja!) sezoninėje virtuvėje karaliauja šakninės daržovės. Jos ilgiausiai išlieka šviežios, maistingos ir kupinos vitaminų. Tai geriausia, ką šiuo metu galime pasiūlyti savo organizmams kovose su virusais ir saulės trūkumu.

Vienok sveikas maistas gali būti ir gardus. Štai nelabai populiarios saliero šaknies salotos (techniškai mišrainė, nes salotų joje nėra 🙂 ), su porais, morkomis ir obuoliais. Geriausia tokias mišraines gaminti tuomet, kai turite virtuvinį kombainą, kuris pjausto daržoves plonais ilgais šiaudeliais, tokiais kaip korėjietiškoms morkoms pjaustoma. Tuomet tokios mišrainės gamyba užtrunka vos kelias minutes. Žinoma, daržoves plonais šiaudeliais galima susmulkinti ir naudojantis tik peiliu ir bandant įteigti sau, kad tokiu būdu yra lavinamas meistriškumas bei kantrybė. Visa tai tiesa, tiesiog penkių minučių tokiu atveju gali ir neužtekti.

Produktai

1 saliero gumbas
1 didelė morka
2-3 obuoliai
1 poras (baltoji jo dalis)
sauja sezamo sėklų pabarstams.

Padažui – 1 šaukštas medaus, 2-3 šaukštai sojos padažo, 3 šaukštai sezamų sėklų aliejaus, 2 šaukštai ryžių acto.

Gamyba

Pradedame nuo to, kad sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros paskrudiname sezamo sėklas. Labai stipriai nereikia, kai tiks ims gelsti – ir užtenka, svarbu jog atsirado jų gardusis aromatas ir skonis.

Salierą, morką ir obuolius nulupame, supjaustome plonais šiaudeliais

Porą supjaustome pusžiedžiais. Viską sudedame į dubenį.

Sumaišome visus padažui skirtus komponentus, idant medus ištirptų ir užpilame padažu salotas. Išmaišome. Užbarstome skrudintomis sezamo sėklomis ir pateikiame.

Darbo mažai – skonio ir pasitenkinimo išties daug. Sezamų sėklų, sojos ir sezamų aliejaus dėka šios salotos įgauna malonų azijietišką akcentą. Gardu valgyti vienas arba kartu su kepta paukštiena.

Beje, jeigu norite aštresnio skonio, tuomet arba į salotas smulkiai įpjaustykite ankštį šviežios aitriosios paprikos arba – įmaišykite aitriųjų paprikos dribsnių į padažą. Arba įdėkite aitriųjų paprikų pastos arba padažo.

Beje, obuolius išties verta pjaustyti į šiaudelius peiliu, nes kombaine jie gali sutežti ir pavirsti košele. Skoniui tai didelės įtakos nedaro, tiesiog šiek tiek nukenčia estetinis vaizdas.

Skanaus ir būkite sveiki! 🙂