Vasara į pabaigą, bet tik kalendoriuje – termometras už lango ir kaitra alsuojantis oras lauke sako, kad dar ne. Na jei ne, tuomet ne. Tęskime ir kepimo ant žarijų sezoną; juk jis nesitęs amžinai.

Retas grilintojas mėgsta kepti vištienos krūtinėles, mat mėsa balta, liesa ir ją lengva perkepti. O perkepusi ji tampa sausa ir sprangi. Aš jums noriu papasakoti kaip užmarinuoti ir po to iškepti vištienos krūtinėlę, kad ji būtų nepabodusi, gardi ir svarbiausia – sultinga.

Visų pirma reikės krūtinėlės. Standartiškai krūtinėlė sudaryta iš dviejų gabalėlių ir jie abu sveria (kartu sudėjus) ~500g. Kaip rodo praktika vienam žmogui pavalgyti užtenka vieno gabalėlio (mat krūtinėlėje daug baltymo, kuris suteikia sotumo jausmą) tad vienos vištos krūtinėle galima pamaitinti du valgytojus.

Tarkime valgys 6 žmonės (arba trys alkani paaugliai 😉 ) todėl perkame ~1,5kg vištienos krūtinėlių. Jas supjaustome porcijiniais gabalais, nupjauname riebalų likučius jei tokių yra ir kiekvienai krūtinėlei aštriu peiliu padarome rombo formos įpjovas įpjovas iš abiejų pusių. Negilias, vos kelių mm gylio. Atidedame mėsą ir gaminame marinatą.

Marinatui išspaudžiame 3 svogūnų sultis. Tai lengviausia padaryti nulupant svogūno galvas, susmulkinant blenderiu ir nukošiant per sietelį; galima įpilti šlakelį vandens – smulkinsis ir košis lengviau.

Sultis pilame į dubenį, dar pilame stiklinę sojų padažo, dedame šaukštą adžikos padažo ir kelis šlakelius aliejaus. Įspaudžiame vienos citrinos sultis. Viską gerai išmaišome kulinarine šluotele. Krūtinėles merkiama į šį marinatą ir pavoliojame mėsą dubenyje, idant krūtinėlės būtų padengtos iš visų pusių. Paliekame jas marinate valandai ar dviem.

Atėjus laikui kepti krūtinėles išimame iš marinato, šiek tiek nuvarviname ir dedame kepti ant tiesioginės kaitros. Gali būti ir šašlykinė ar laužas ir grotelės.

Kepame dažnai vartydami – kas minutę ar pusantros. Kai krūtinėlės taps švelnios aukso spalvos ir ims vos skrusti – nuimkite. Jau bus iškepę.

Dažnas vartymas ir tolygus tiesioginės kaitros paskirstymas užtikrina, kad krūtinėlių mėsa tolygiai perkeps iš abiejų pusių. Iškeps greitai, bet bus sultinga. Ir marinato skonis tikrai nebus nuobodus.

Beje, prie šio patiekalo – pavadinkim jį vištienos šašlyku – labai tiks marinuoti svogūnai su krapais. Paruošimas elementarus: svogūnus supjaustome plunksnelėmis, sukapojame smulkiai krapus, beriame mažą šaukštelį druskos ir du šaukštelius cukraus. Įspaudžiame vienos citrinos sultis ir viską gerai išmaišome. Po valandos svogūnai tirps burnoje ir valgytojai dėl jų pešis prie stalo.

Tai štai toks neįmantrus, bet išties vertas bandymo receptas tiems, kam pabodo eilinis kiaulienos sprandinės šašlykas. Tradicijos ir gamybos būdas panašūs, rezultatas – kitoks ir įdomus.

Skanaus! 🙂