Gardžiai iškepti žuvį yra labai paprasta, greita ir lengva: imate žuvies file, pavyzdžiui menkės, patikrinate ar neliko kaulų, nusausinate popieriniu rankšluosčiu, supjaustote nedideliais gabalėliais, skirtais vienai porcijai (toks dydis panašiai kaip vaikiškas delniukas), ir dedate į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Žuvį pabarstote druska ir kepate neliesdami ~1,5 minutės. Tada atsargiai apverčiate, vėl pasūdote ir jei norite – pašlakstote citrinų sultimis. Kepate dar 1,5min. ir iškart pateikiate. Tai viskas: žuvis iškepta, biri bet nesausa ir labai gardi. Joje juntami visi natūralūs skoniai ir jie yra ryškūs, nes jų neužgožia sudėtingi prieskonių mišiniai ar ilgi marinavimo procesai.

Tačiau tokia žuvis gali patikti ne visiems valgytojams, nes ji labai paprasta ir sausoka. Sausoka ta prasme, kad tokiai žuviai labai tiktų švelnus ir subtilus padažas, kuris neužgožtų pagrindinio žuvies skonio, bet subtiliai ją papildytų švelnia ir drėgna tekstūra. Toks yra baltasis padažas, skirtas keptos žuvies patiekalams.

Jam reikės:

  • 200ml riebios grietinėlės
  • 2 gerai sunokusių pomidorų 
  • 1/3 arbatinio šaukštelio be kaupo garstyčių padažo
  • šviežių kapotų prieskoninių žalumynų arba tarkuotos citrinos žievelės (nebūtinai)

Gamyba:

  • pomidorus nuplaukite, perpjaukite į dvi dalis ir tarkuokite minkštimą į dubenėlį, kol rankose liks tik pomidoro žievelė, ją išmeskite.
  • žuvies kepimui einant į pabaigą į keptuvę su žuvimi supilkite pomidorų minkštimą.
  • įdėkite grastyčių padažą ir supilkite grietinėlę.
  • jei norite ryškesnio aromato – berkite prieskoninius žalumynus.
  • viską švelniai sumaišykite ir leiskite minutę – kitą padažui pakaisti, kad šiek tiek sutirštėtų, paragaukite ar netrūksta drukos.
  • Pateikdami dėkite į lėkštę žuvies gabaliukus ir apliekite juos padažu.

Štai ir viskas – taip paprasta, kaip iškepti žuvį, o skonis praturtėja stulbinamai. Ir kartu išlieka natūralus žuvies skonis, kuris dominuoja patiekale. 

Tik nepersistenkite su prieskoniais. Jei tarkuosite citrinos žievelę – jos reikia labai mažai, ir pamenate: tarkuojama tik geltonoji žievelės dalis. Joje slypi eteriniai citrinos aliejai, kurie suteikia aromatą.

Jei bersite kapotas petražoles ar krapus – nepersistenkite. Įberkite tik šiek tiek, kad tai būtų skonio potėpis, bet ne akcentas. 

Ir geriausia priedus naudokite tada, kai išbandysite bazinę padažo versiją su pomidorų minkštimu, grietinėle ir garstyčiomis. Labai gali būti, kad jis patiks jums be jokių papildomų prieskonių.

Berkite į lėkštę kelis šaukštus paruošto kuskuso, ant jo dėkite žuvies gabalėlius, viską apliekite padažu ir gausite prabangų patiekalą. Skanaus!