Česnakinis padažas, kaip beje ir patys česnakai, yra mėgstamas Lietuvoje. Nuo kebabinių iki aukštosios virtuvės patiekalų – čia visur rasite česnaką.

Prisipažinsiu ir aš mėgstu česnaką, mėgstu šviežią vos nuluptą, mėgstu fermentuotą, mėgstu keptą – tai unikali šakninė daržovė su plačiu skonių spektru. Bet štai česnakiniai padažai yra bjaurastis. Jie net nėra česnakiniai, jie yra česnakų skonio padažai. Kaip ir austrių padažai, beje. Naudojate austrių padažą? Kiek mokėjote – kelis eurus? Paskaitykite jo sudėti. Tas padažas net šalia austrių nestovėjo.

Panašiai yra ir su česnakiniais padažais. Jie sukuriami dirbtinai. O tikras česnakų padažas yra visai atskira istorija. Ir aš papasakosiu kaip jį pasigaminti namuose; tai išties nesudėtinga!

Žinoma, mums reikės česnakų. Kuo jų bus daugiau – tuo ir padažo gausite daugiau. Čia jau teks spręsti patiems. Aš nulupau štai tiek:

česnakas

Skilteles perpjauname išilgai, metame į kokį prikaistuvį ar nedidelį puodelį ir užpilame vandeniu, kad vos apsemtų. Užkaičiame ir užverdame. Paverdame 5 minutes ir tuomet vandenį nupilame.

Tada česnaką užpilame pienu. Nereikia daug – užteks, kad uždengtų. Vėl užkaičiame. Užverda, sumažiname kaitrą ir lėtai verdame 5 minutes. O tada… teisingai! Nupilame.

Dabar jau česnaką užpilame grietinėle. Nebūtinai labai riebia, užteks ir 20%. Bet ir riebesnė blogai nebus. Užverdame, sumažiname kaitrą tiek, kad vos pukšėtų ir kaitiname ~20min. kol česnako skiltelės suminkštės. Kiek pasūdome (tik ne per daug – aš pirmą kartą nusūdžiau, tad nekažką buvo, druska neturi dominuoti skonyje). Atrodys viskas panašiai taip:

česnakas

Štai dabar viską nukaičiame ir su rankiniu blenderiu susmulkiname iki košelės. Tai padažas, jis privalo būti kiek skystokas.

Ataušiname ir naudojame pagal poreikį.

Kam viso to reikia? Na tų virimų / pilstymų ir pan. paprasta – kad nuvirti pagrindinį česnakų aitrumą ir vėliau kiek termiškai jį apdoroti. Esate ragavę šviežią česnaką. Esate keptą? Tai štai šis padažas yra tarpinės stadija tarp šviežio ir kepto. Dar ne saldus, bet jau nepiktas. Pikantiškas.

Jis tiks viskam, kam naudojamas česnakinis padažas. Pradedant nuo naminių mėsiškų gaminių – keptos mėsos, šaltienos, vyniotinių ir pan. Ir baigiant tais pačiais kebabais. Tik pasigaminkit jų namuose. Taip, kaip reikia – vasarą, kai daržovės šviežios. Pakepkite marinuotos vištienos ant žarijų, pakaitinkit lavašą. Suvyniokite viską pertepant šiuo padažu. Paragaukite.

Pamiršite kelią į kebabines – aš jums pažadu. Naminio kebabo su naminiu česnakiniu padažu jums nei viena kebabinė nepasiūlys.

Paprasta, nebrangu. Efektyvu. Pusvalandis prie kaitlentės ir turite savą česnakinį padažą. Jis tikrai to vertas.