Sūrio padažai iš esmės gali būti skirstomi į šaltus ir karštus. Karštieji sūrio padažai gaunami vykdant terminį apdorojimą, sūris yra tirpdomas ir gaunama vienokia padažo struktūra ir tekstūra.

Šaltiesiems padažams tai netaikoma, mat atvėsęs sūrio padažas taps guminiu ir netinkamu naudoti, tuo tarpu šaltieji sūrio padažai gaunami smulkinant sūrį, netirpdant jo. Todėl jie puikiai tinka kaip mirkalas įvairiems šaltiems užkandžiams.

Norint pasigaminti šaltąjį sūrio padažą visų pirma reikės reikės nemažo stiklainio (geriausia 0,7-1l talpos) ir rankinio blenderio. Jeigu turite šias dvi priemones, tuomet galima rūpintis produktais padažo gamybai.

Padažui pagaminti reikės  majonezo, tarkuoto rūkyto sūrio ir tarkuoto Čederio ar kito ryškaus, brandinto sūrio lygiomis dalimis. Dar reikės kelių griežinėlių marinuoto jalapeno, trupučio druskos, šaukštelio džiovinto česnako granulių ir šlakelio ryžių ar obuolių acto.

Visus šiuos produktus reikia sudėti į stiklainį ir susmulkinti rankiniu blenderiu iki vientisos, kreminės masės. Smulkinti reikės nemažai, bent 5 minutes, idant visas sūris būtų labai gerai pertrintas ir įplaktas į majonezą, o padaže neliktų kietų (juntamų) sūrio gabalėlių.

Tokį padažą dera laikyti šaldytuve, patiekti šaltą. Uždengtą galima saugoti ir naudoti net kelias dienas.

Kam jį naudoti? Galima naudoti sumuštinių gamybai, kaip pertepą. Galima tiesiog dėti į indelį ir pateikti kaip mirkalą prie daržovių šiaudelių, bulvinių ar kukurūzinių traškučių, keptos duonos juostelių.

Bet idealiausiai jis tinka prie dar karštų, orkaitėje keptų bulvių skiltelių su lupyna.

bulvytės su padažu

Dar karšta, prieskoniuota bulvės skiltelė, pamerkta į išraiškingą, pikantišką, šiek tiek aštroką sūrio padažą yra tikras užkandinis malonumas. Ir šis užkandis nebus paliktas ramybėje tol, kol nesibaigs bulvytės. Neįmanoma sustoti, net kai pilvas jau prikimštas. 🙂