Į Lietuvą vėl plūstelėjo karšto oro banga – tiek karšto, kad nepasakysi ar čia Lietuva ar Graikija. Vadinasi tingi, lėta vasara tęsiasi ir tai suteikia progą gaminti bei mėgautis maistu lauke, kuomet saulė leidžiasi už horizonto ir oras po truputį ima vėsti nuo beprotiškos dienos kaitros.

Labai gali būti, kad lauke ruošiamas maistas bus ant žarijų kepama mėsa ar jos gaminiai. Todėl šį kartą aš noriu pasiūlyti papildomą idėją garnyrui, kurią išbandžiau ir man ji labai patiko. Tai – marinuoti svogūnai.

Žinau, ne visi yra svogūnų fanai – vieni nemėgsta jų kvapo (ypač po valgio sklindančio iš burnos), kiti – specifinio svogūnų aitrumo. Šiame recepte jūs nerasite nei to nei kito – svogūnai bus švelnūs, saldžiarūgščiai ir maloniai kvepės krapais.

Ir, kaip dažniausiai rekomenduoju, šis garnyras paruošiamas itin paprastai ir greitai, o šaldytuve jį galima laikyt net porą savaičių – bus tinkamas ir gardus.

Produktai:

2 galvutės raudonojo svogūno
3 skiltelės česnako
šluotelė šviežių krapų

marinavimui:

150ml vandens
150ml obuolių acto
2 šaukšteliai cukraus
2 šaukšteliai druskos
8-12 traiškytų juodųjų pipirų

Gamyba:

Pradėti reikia nuo marinato paruošimo – visus jam skirtus produktus reikia sudėti į nedidelį puodelį ir pamaišant užvirti. Nukaisti ir palikti vėsti.

Dabar galima smulkinti daržoves: svogūnus reikia nulupti ir supjaustyti žiedais ar pusžiedžiais, krapus sukapoti kuo smulkiau, česnaką supjaustyti plonomis skiltelėmis.

Dubenyje visų pirma reikia gerai rankomis išmaišyti svogūnus ir krapus, idant jie tolygiai pasklistų tarpusavyje. Tada šį mišinį reikia dėti į turimą stiklainį, kartais pabarastant česnako skiltelėmis, ir paspaudžiant, kad liktų kuo mažiau oro tarpų.

Viską sudėjus į stiklainiuką reikia užpilti marinatu (gali būti karštas, nebėda) uždengti sandariu dangteliu ir kelis kart paversi, kad oro burbuliukai iškiltų į paviršių.

Viskas, svogūnai užmarinuoti. Beliko palaukti porą valandų ir galima ragauti.

Kaip minėjau – jie tampa minkšti, traškūs, saldžiarūgščiai ir labai gardūs. O jei pasiplanuosite iš anksto ir bent per naktį stiklainį su marinuojamais svogūnais palaikysite šaldytuve – jie bus dar gardesni.

Dalį šių svogūnų laikiau šaldytuve savaitę. Svogūnai dar labiau pasimarinavo, prarado dalį savo traškumo, bet dar paryškėjo krapų aromatas. Žodžiu jeigu mėgstate svogūnus prie grilintos mėsos patiekalų – rekomenduoju šį receptą. Man jis patiko iš visų, kiek esu bandęs svogūnų marinavą anksčiau.

Skanaus!