Apie natūraliai meduje fermentuotus česnakus esu girdėjęs jau prieš porą metų, tačiau niekaip neišbandydavau fermentuoti juos pačiam. Keista tai atrodė, neįprasta ir maniau, kad skonis nebūtinai man patiks. Idėją mačiau pas skirtingus Amerikos blogerius, tačiau man ji neatrodė gera. Na, maža ką – jie ant saldžių blynelių deda keptą šoninę, užpila klevų sirupu ir džiaugiasi kaip skanu. Man – neskanu šoninė su sirupu, todėl ir į česnakus meduje žiūrėjau skeptiškai.

Vienok šiemet pasitaikė proga, kuomet vasaros pabaigoje sukdamas medų prisiminiau šį fermentavimo derinį ir nutariau pabandyti. Vietiniame turguje pas močiutes nusipirkau česnakų, nuluptas skilteles sudėjau į stiklainį ir užpyliau šviežiai išsuktu medumi. Atrodė nei šiaip nei taip. Česnakai ir medus.

Na, pamaniau – eksperimentuojam. Žiūrėsim kas gausis. Uždengiau dangteliu, neužsukdamas iki galo o tik pridengdamas, ir padėjau į spitelę virtuvėje. Idant būtų tamsu, bet nešalta.

Fermentacija truko kiek daugiau nei mėnesį, ji buvo rami – paviršiuje šiek tiek burbuliukų ir tiek. Ilgainiui česnakai iškilo į paviršių, tad kartą per savaitę juos pamaišydavau šaukštu, kad vėl pasidengtų medumi.

Po gerų 6 savaičių supratau, kad fermentacija baigėsi, nes dingo burbuliukai. Česnakai savo tūriu sumažėjo kone per pusę. Dabar stiklainis su fermentuotais česnakais atrodo taip:

Medus tapo stebėtinai skystas, toks aliejaus konsistencijos. O česnako skiltelės susitraukė ir net kiek susiraukšlėjo.

Abiejų produktų skonis irgi kardinaliai pasikeitė. Česnakas tapo švelnus, išlikdamas pikantišku, tačiau jį galima valgyti tiesiog vieną ir jokių česnakinių aštrumų nebelikę. Tuo tarpu medus suskystėjo, bet tapo aitrokas, pikantiškas su ryškiu česnakiniu prieskoniu. Jis skanus ir malonus ragauti.

Tačiau kokia iš to nauda ir kam, rodos, gadinti su savaime gerus dalykus?

Visų pirma dėl geresnės savijautos ir sveikatos. Priežastis tame, kad meduje fermentuoti česnakai turi daug antioksidantų, B-6 ir vitamino C. Fermentacijos proceso metu natūraliai susidaro probiotikai, kurie savo ruožtu yra naudingi virškinimui ir imuninės sistemos sveikatai.

Be to ir česnakas, ir medus turi stiprių gydomųjų savybių, todėl tikslinga juos naudoti imunitetui stiprinti arba jei jaučiate peršalimo ar gripo simptomus. Suvalgykite visą česnako skiltelę arba šaukštą medaus (arba ir viena, ir kita kartu!). Paturbinkit savo imuninę sistemą ir parodykit vidurinį pirštą visoms šaltojo sezono sveikatos negandoms.

Tačiau aš ne vien apie sveikatą noriu papasakoti. Skoninės šio fermentacijos produkto savybės irgi unikalios, todėl tai gali būti puikus priedas maisto gamyboje.

Štai keli panaudojimo būdai:

  • Ant išilgai perpjautos šviesios itališkos duonutės pašlakstykite alyvuogių aliejaus, fermentuoto medaus, pabarstykite druskos su trupučiu maltų pipirų (arba aitriosios paprikos miltelių jei mėgstate ugnelę) ir paskrudinkite orkaitėje. Gausite saldžiai – sūrų česnakinį skrebutį.
  • Marinatai: Į marinatus, skirtus mėsai, paukštienai ar tofu dėkite fermentuoto su česnakais medaus. Jis suteiks patiekalams saldaus ir pikantiško skonio.
  • Glazūros: Naudokite jį kaip glajų kepintoms ar ant grotelių keptoms daržovėms, suteikdami joms saldų ir šiek tiek aštrų prieskonį.
  • Salotų padažams: Fermentuotą medų su česnakais sumaišykite su aliejumi, actu ir žolelėmis, kad sukurtumėte gardų ir išskirtinį salotų padažą.
  • Padažas mirkymui: Sumaišykite fermentuotą česnakinį medų su sojų padažu arba majonezu ir  gausite gardų padažą, į kurį galima pamirkyti spring-rolls’us ar keptus vištienos gabalėlius.
  • Picos priedas: Naudokite jį kaip picos padažą arba juo apšlakstykite šviežiai iškeptą picą ir suteikti papildomą gurmanišką skonį.
  • Lašišos glajus: užtepkite jį kaip glajų ant lašišos prieš kepdami ar kepimo metu ant grotelių ir gausite visiškai naują patiekalo skonį.
  • Galų gale naudokite kaip pagardą užkandžiams – juo galima apšlakstyti vieno kąsnio užkandukus arba naudoti kaip mirkalą.

Maža to, aš tikiu, kad paragavus šio pikantiško ir spalvingo skonio skysčio jūs sugalvosite dar daugiau idėjų kur ir kaip galima jį panaudoti.

Gera žinia, kad jo galima pasidaryti ir tuomet, kai medus natūraliai kristalizavosi ir tapo kietu. Tiesiog indą su medumi įdėkite į vonelę su +40C vandeniu ir palaikykite gerą pusvalandį – medus vėl suskystės ir galėsite užpilti ant česnako. Tik netirpdykite medaus verdančiame vandenyje ar mikrobangėje, nes tiesiog paversite jį niekam nenaudingu sirupu.

Fermentuotą medų su česnakais uždengtą dangteliu galima laikyti šaldytuve neribotą laiką, tačiau aš manau, kad to  neprireiks – jis tikrai neužsilaikys ilgai ir nepastebėsite, kaip vėl ruošiate naują stiklainį česnakų fermentavimui meduje.

Skanaus ir būkite sveiki!