Artėja Velykos ir pagal visas maisto blogerių madas bei tradicijas aš turėčiau jums pažerti patarimų šventiniam stalui. Deja, visai nėra jokio laukimo nuotaikos bei nuojautos, kad antai bus viena iš pagrindinių metų švenčių.

Todėl vietoje velykinių idėjų aš pasidalinsiu patarimu, kuris papasakos jums kaip paprasčiausiai ir greičiausiai iškepti viščiuką. Šį  būdą užmačiau pas australų šefą Andrew Allen, išbandžiau pats – dalinuosi rezultatais su jumis. Manau, jums irgi patiks toks kepimo būdas.

Taigi, reikės viščiuko – 1,5..1,6kg svorio. Keptuvės, tinkančios gaminimui orkaitėje, orkaitės, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus ir … molinės plytos, kurią vardan švaros ir estetikos reikia suvynioti į maistinę foliją.

Štai kaip vyksta gamybos procesas. Visų pirma įjungiame orkaitę ir nustatome +200C temperatūrą. Kol orkaitė kaista – paruošiame viščiuką kepimui.

Išpjauname viščiuko nugarkaulį nuo kaklo iki uodegos ir išplokštiname viščiuką:

Šiek tiek pašlakstome ir aptepame viščiuką alyvuogių aliejumi, apibarstome druska ir juodais maltais pipirais.

Keptuvėję įkaitiname kelis šlakelius aliejaus taip, kad pasirodytų lengvas dūmelis. Dedame viščiuką į keptuvę oda žemyn, kad pradėtų smagiai čirškėti.

Ant viščiuko dedame į foliją įvyniotą  plytą taip, kad ji prispaustų viščiuką prie keptuvės tolygiai.

Ir tada keptuvę su viščiuku ir visa plyta pašauname į jau įkaitusią orkaitę. +200C temperatūroje kepame viščiuką 30min. Išjungiame orkaitę ir leidžiame viščiukui dar pabūti joje 5 minutes.

Išimame viską iš orkaitės, nuimame plytą ir dedame viščiuką smulkinimui.

Viščiukas iškepęs, gana traškia odele, tačiau sultingas ir neperkepęs. Iškepęs faktiškai per pusvalandį be jokių įmantrių įgūdžių ar pasiruošimo poreikio.

Galima pjaustyt ketvirčiais ar smulkesniais gabaliukais ir valgyti su jūsų mėgiamu garnyru. Tai labai greitas – mano žiniomis greičiausias – ir pigus būdas pasigaminti skanaus ir karšto maisto orkaitėje. Išbandykite, net jeigu principas jums nepritiks, tai bent turėsite istoriją pasidalinimui su draugais.

Ramių ir jaukių artėjančių švenčių, mielieji!