Nuo vasaros vidurio, kuomet prasideda sezoninės daržovės, iki vėlyvo rudens aš mėgstu apsipirkti provincijos turguose, jei tik turiu tam galimybę – perku sezonines daržoves, žalumynus ir prieskonius.

Ir jei turiu pasirinkimą – perku iš šviesaus veido pagyvenusių tetulių, kurios kukliai prekiauja savo užaugintomis gėrybėmis kur nors turgaus pakraštyje. Man tai patinka dėl dviejų priežasčių – pirma aš žinau, kad tai tikrai vietoje užaugintos gėrybės, o ne atvežtos iš užsienio šiltnamių perpardavimui. Antra – aš jaučiuosiu savo pinigais prisidėdamas prie senjorų triūso ir gerovės. Todėl perku dosniai, ne kartą yra buvęs dialogas „po kiek jūsų pomidorai? Gerai – perku visus. Taip, visus kiek čia turite”. Nušvitęs senjorės veidas būna samgi tos dienos patirtis.

Vienok toks dosnumas kartais tampa ir lengvu keblumu: tarkim nusiperku 5kg pomidorų. Arba – 3kg agurkų. Tiek per kartą nesuvalgysi. Kur dėti? Tenka ieškoti trumpalaikio išsaugojimo būdų.

Jei pomidorus galima džiovinti, vėliau su prieskoniais užpilti aliejumi ir turėti savo džiovintų pomidorų, tai su agurkais taip nepavyks. Bet juos galima marinuoti. Trumpai, greitai ir naudoti greitam vartojimui. Antai scenarijus: ryte apsipirkote, o vakare ketinate ką nors kepti ant žarijų – agurkėliai jau bus pamarinuoti ir tinkami valgyti.

Štai kaip tai daroma: tarkime turime 2l talpos stiklainį su dangteliu. Nuplauname agurkus, supjaustome juos skridinėliais ir suberiame į stiklainį su norimais prieskoniais. Aš naudojau kelias per pusę perpjautas skilteles česnako, kelis juoduosius pipirus grūdeliais ir vieną raudoną čiliuką.

Dabar pasigaminame marinatą: prikaistuvyje (toks nedidelis puodas su ilga rankena) sumaišome 250ml acto (obuolių, vynuogių ar kitą mėgstamą / tuo metu turimą) su 350ml vandens, 2 šaukštais druskos ir 2 šaukštais cukraus. Kaitiname ant viryklės, kol užvirs, tada supilame skystį į stiklainį ant agurkėlių.

Paliekame ant stalo neuždengtą. Kai stiklainis atvės iki kambario temperatrūros – agrukėliai jau paruošti. Galime valgyti ar uždengti dangteliu ir dėti į šaldytuvą. Taip jie išsilaikys 3-4 mėnesius.

Paprasta ir visiškai unikalu – tokio skonio jūs nerasite parduotuvėje, mat jo derinį susikursite patys. Kartą pabandžius ekperimentuokite su skirtingais priekoniais, jų deriniais, gal būt įdėkite pjaustytų svogūno žiedų, gal būt – nepilnai sunokusių pomidorų. Išlaisvinkite fantaziją ir susikurkite savitą derinį.

Skanaus! 🙂