Šis troškinys yra „skambanti britų klasika” – jis tiek populiarus ir paplitęs, kad apie jį žino (ko gero) kiekvienas troškinių mėgėjas. Tuo tarpu man į akis jis pakliuvo tik šiemet ir jis staiga tapo mano visišku favoritu troškinių arsenale.

Taip, aš žinojau, kad kiauliena ir obuoliai (visomis formomis) yra geriausi draugai, žinojau, kad „low and slow” troškinimas daro stebuklus, bet kad rezultatas bus toooks geras aš nesitikėjau. Viskas paprasta, lengva ir nebrangu – kaip jūs mėgstate. Štai, pažiūrėkite:

Sidre su garstyčiomis troškinta kiauliena

  • ~1kg liesos kiaulienos, pjaustytos kubeliais (naudojau nugarinę)
  • 100g šalto rūkymo šoninės, pjaustytos labai mažais kubeliais
  • 2 dideli svogūnai, pjaustyti kubeliais
  • 1 saliero stiebas, pjaustytas kubeliais
  • 2 šaukšteliai su kaupu grūdėtų garstyčių
  • 1 šaukštelis Dižono garstyčių
  • 500ml nesaldaus, natūralaus obuolių sidro
  • 200ml grietinėlės
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • kelių šlakelių aliejaus kepimui
  1. Storadugniame puode įkaitiname šiek tiek aliejaus ir keliomis dalimis apkepame kiaulieną taip, kad būtų dorai paskrudusi.
  2. Atidėję apkeptą kiaulieną dar į puodą šliukštelim aliejaus ir beriam šoninės kubelius, pamaišydami apkepam pora minučių.
  3. Beriame svogūnus bei salierą, pakepam su šonine.
  4. Grąžiname kiaulieną į puodą, sūdome, barstome pipirais, dedame garstyčias, viską išmaišome.
  5. Supilame sidrą (jo turi būti tiek, kad apsemtų kiaulieną), palaukiame kol pradės virti ir uždengę dangčiu pašauname į orkaitę.
  6. +170C orkaitėje troškiname 1,5val.; suėjus laikui nudengiame dangtį, supilame ir įmaišome grietinėlę, vėl uždengiame.
  7. Puodą grąžiname į orkaitę, ją uždarome ir išjungiame. Paliekame bręsti 30-40min.
  8. Pabrandintą ir pravėsusį troškinį patiekiame su virtomis bulvėmis arba bulvių koše, puošiame kapotais žalumynais.

Rezultatas: nugaravęs ir sutirštėjęs sidras, kuris kartu su ištirpusiomis daržovėmis sudaro fantastišką padažą minkštai ir biriai kiaulienai. Absoliutus gomurio džiaugsmas ir pilvo paguoda.

Tik atrodo, kad garstyčių daug, bet čia tikrai nėra klaidos – trys arbatiniai šaukšteliai su kaupu. Aštrumo nėra, vaikai valgo nesiraukydami. Rimtesni dėdės gamindami deda penkis šaukštelius, aš nerizikavau. Dabar manau, kad ir tada tragedijos nebūtų, tik gal reiktų prie troškinio dar ir britiško elio atsikimšti.

Gaminkit, ragaukit ir džiuginkit namiškius – jie jums dėkos dėl šio žiemiško, nepabodusio troškinuko.

Skanaus! 🙂

Asociatyvinės nuotraukos autorė Kristina Paukshtite