Man patinka kepti nesaldžius pyragus su įvairias įdarais. Patinka, nes tai nesudėtinga (pavyksta beveik visada), nebrangu, skanu ir svarbiausia – nepabodę. Tokie pyragai labai gerai, kai nori pavaišinti draugus arba galvoji ką nusinešti į vakarėlį. Jie sotūs, skanūs šilti ir atvėsę todėl kur kas populiaresni už bulvių traškučius, morkų ir salierų šiaudelius prie dip’o ar sūrį. Nežinau, ar tokie receptai bus populiarūs ir ar tokio tipo pyragai įdomūs ne vien man. Jeigu bus įdomu – galėsiu pasidalinti ir kitais panašių  kepinių receptais ar net įkurti nesaldžių pyragų kategoriją 🙂

Šį kartą papasakosiu apie graikišką kiaulienos pyragą su ryžiais ir sūriu svogūnų padaže. Pradžiai – originalus receptas, vėliau keli patarimai.

Graikiškas mėsos pyragas (kreatopita serron)

  • 600g. liesos kiaulienos (kumpis arba nugarinė)
  • 3 smulkiai supjaustyti svogūnai
  • stiklinė virtų ryžių
  • Keli šlakeliai aliejaus
  • 200g tarkuoto kietojo sūrio (pvz. Džiugas)
  • Druskos, pipirų.
  • 1 kiaušinio trynio
  • Tešlai: 2 stiklinės miltų
  • 100g sviesto.
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • šiek tiek vandens
  1. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sviestu, druska ir keliais šaukštais vandens iki minkštos, švelnios tešlos.
  2. Atidėti į šaldytuvą.
  3. Mėsą supjaustyti mažais gabalėliais, apkepinti aliejuje iki dailios rudos spalvos. Išimti ir atidėti.
  4. Keptuvėje, kur kepė mėsa, suberti pjaustytus svogūnus ir kepti iki karamelizacijos (rudavimo) pradžios.
  5. Pradėjus ruduoti svogūnams suberti į juos mėsą, pasūdyti, pabarstyti pipirais, įpilti pusę stiklinės vandens.
  6. Uždengus troškinti ant mažos ugnies kartais pamaišant ir jei reikia - papildant vandeniu iki svogūnai ištirps į padažą o mėsa taps biri.
  7. Į pravėsusią mėsą su padažu įmaišyti ryžius ir sūrį.
  8. Tešlą padalinti į dvi nelygias dalis. Didesnę dalį iškočioti ir ja iškloti kepimo formos dugną ir šonus.
  9. Sudėti mėsos masę ir tolygiai paskirstyti formoje.
  10. Uždėti antrą iškočiotą tešlos lapą ir užlankstyti tešlos kraštelius sujungiant kaip kibinus.
  11. Viršų aptepti kiaušinio tryniu ir kepti 180C orkaitėje 1 valandą.
  12. Iškepus leisti pravėsti ~20min ir valgyti šiltą.

Graikišką pyragą esu kepęs ne vieną, esu gaminęs originalią graikišką tešlą pyragams. Ji buvo gardi, bet ne tokia gardi kaip Graikijoje. Įtariu, kad tai miltų klausimas ir todėl man nesigauna autentiškas skonis. Pastaruoju metu pradėjau naudoti šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą su sviestu – yra pirkti daugumoje parduotuvių. Ji atšyla per kelias valandas ir tinka tokiems pyragams kepti.

Originaliame recepte man pasirodė mažoka prieskonių, todėl mėsą papildomai pabarsčiau prieskonių mišiniu kebabams, pirktu turkiškų prieskonių krautuvėlėje. Manau, kad šiam pyragui labai tiktų įvairūs viduržemio regiono prieskoniai, ypač bazilikas ir raudonėlis bei raudonosios paprikos milteliai.

Paprastas, bet tikrai neprastas pyragas. Jis nėra sausas, mat į padažą susitroškinę svogūnai tampa puikiu padažu mėsai su sūriu. Išsikepkit – manau, kad ir jums patiks šis receptas.

Viršelio foto: pixabay.com