Tikiu, kad ir jums būna taip, kad vieną dieną (pavyzdžiui tingų savaitgalį) imate galvoti „kažko noriu… skanaus… nesveiko… aštraus… nekasdieniško…” ir tada imate galvoje sukti greito maisto užkandines, kuriose galima prisikimšti labai nesveiko, bet labai skanaus šlamštmaisčio ir imate save barti „bet tai aš gi laikausi dietos…. nu gi vasara artėja ir kilogramai patys nenukris… nu bet kaip noriu kažko nu tooookio…” … Būna? Ir man būna 🙂 Ir štai staigmena – aštrus, ryškus ir nekasdieniškas maistas nebūtinai turi būti ir nesveikas. Galima pasigaminti labai gardų ir beveik dietinį patiekalą su daug ryškių prieskonių.

Teisingai – kalbu apie karį. Apie karį kaip patiekalų rūšį jau esu rašęs čia, taip pat rašiau apie vištienos ir cukinijų karį. Dabar atėjo metas žuviai.

Iškart noriu nuraminti: nieko ypatingai reto ar brangaus šiam patiekalui nereikės. Taip, aš mačiau žuvies kainas – valgyti sveikai darosi išties nepigu. Tačiau mes iš esmės gaminame troškinį, todėl šio patiekalo gamybai galima naudoti ir šaldytą žuvį, kurios visada yra parduotuvių šaldikliuose ir ji pigesnė už šviežią.

Šio patiekalo – skirto pamaitinti 4 asmenis – gamybai reikia ~800g baltos jūrinės žuvies file be kaulų. Tiks bet kokia jūsų turima žuvis, man pasitaikė proga nusipirkti dailios menkės už krikščionišką kainą, todėl ją ir pasirinkau. Žuvį reikia išpakuoti ir neskubriai atšildyti, geriausia – iš vakaro įdėti ją į šaldytuvą. Atšils ir nesuges, nes bus vėsiai. Atšildytą žuvį reikia supjaustyti gana stambiai gabalėliais. Na, panašiai degtukų dėžutės dydžio ar net didesniais. Tiesiog troškinyje ji kiek susitrauks ir dydis bus pats tas. Man gavosi kažkaip taip:

Ir kai žuvis paruošta – galima pradėti gaminti.

Baltos žuvies karis su kokosų pienu

  • 800g žuvies file be kaulų, supjaustyta stambiais gabalėliais
  • 3 pomidorai
  • 400ml skardinė kokosų pieno
  • nykščio dydžio imbiero šaknies gabalėlį
  • 4 skiltelės česnako
  • 2 arbatiniai šaukšteliai su kaupu raudonojo kario pastos
  • 2 svogūnai, supjaustyti kubeliais
  • aitriosios paprikos miltelių
  • 10-12 marinuotų jalapenų skridinėlių
  • aliejaus kepimui
  • druskos pagal skonį
  1. Nuluptus įmbierą ir česnaką sutarkuojame smulkia tarkute, kad gautume košelę.
  2. Keptuvėje aukštais kraštais ant vidutinės kaitros įkaitiname šiek tiek aliejaus ir jame apkepame svogūną, kol ims gelsti.
  3. Dedame česnako ir imbiero košelę, įmaišome.
  4. Beriame plonomis skiltelėmis supjaustytus pomidorus, pamaišydami kaitiname kol pomidorai suminkštėja.
  5. Dedame kario pastą, beriame 1/2 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, 1/2 šaukštelio druskos, įmaišome, pakaitiname apie minutę.
  6. Supilame kokosų pieną, 100ml vandens, suberiame jalapeną ir pamaišydami pakaitiname mišinį 2-3min.
  7. Į troškinį sudedame žuvies gabalėlius taip, kad jie pilnai panirtų ir uždengiame dangčiu.
  8. Kartais pamaišydami ant vidutinės ugnies dar troškiname ~10min.
  9. Nukaičiame troškinį ir leidžiame jam pabręsti dar 15min.
  10. Į dubenėlius ar sriubines lėkštes dedame kelis gabalėlius žuvies, užpilame kariu ir patiekiame.
  11. Galima užbarstyti kapotos kalendros. Kartu dera virti ryžiai.

Šio patiekalo negalima valgyti labai karšto, reikia duoti jam pabręsti ir kiek pravėsti. Bet ir santūriai karštas (labai šiltas) jis tvoskia skoniais burnoje.

Pirmas šaukštas būna įspūdingiausias – atrodo, kad aitrumo karštis nutvilko receptorius. Tačiau taip yra tik pradžioje, vėliau patiekalas nebeatrodo toks aštrus, tiesiog lieka turtingas savo ryškiu skoniu.

Gal jis nėra labai išvaizdus, lyginant su kitais kariais, tačiau labai turtingas ir labai skanus. Tai vienas iš retų atvejų kai viską suvalgęs ir būdamas sotus aš ėjau dar papildomai įsidėti patiekalo.

Ir, kaip matote iš produktų sąrašo, jame nėra nieko, dėl ko jus turėtų graužti jūsų sąžinė. Daug baltymų ir prieskonių. Tai net KETO draugiškas patiekalas, žinoma jei valgomas be ryžių 🙂

Žodžiu labai vykęs patiekalas. Tai dar ne indiškas Malabar Fish curry, bet jau artėjantis link jo savo prigimtimi.

Tikrai kartosiu, kai norėsis žuvies su ryškiu padažu, vienareikšmiškai taip. Todėl esu beveik tikras, kad patiks ir jums. Jeigu toleruojate aštrų maistą.

Skanaus!