Mes mėgstame italų virtuvės patiekalus, jų skonis yra artimas mums ir vieną ar kitą patiekalą ne tik mėgsta, bet ir moka pagaminti daugelis tautiečių.
Vienok man buvo nuostaba atrasti, kad tarp daugelio makaronų patiekalų nesu girdėjęs ar ragavęs tokio patiekalo kaip Pasta Primavera. Primavera, išvertus iš italų, yra pavasaris, tad verčiant pažodžiui tai turėtų būti pavasarinė pasta. Tai lengvas patiekalas, gaminamas iš šviežių daržovių su lengvu padažu, kuris gali būti sultinio pagrindu, o gali būti kreminis – gaminamas naudojant sviestą ir grietinėlę.
Mane sudomino, kodėl apie kitus makaronų patiekalus esam daug girdėję ir net ragavę, o čia – visai patraukli savo stiliumi, tačiau absoliuti naujiena.
Kiek giliau pakapsčius kulinarinę istoriją paaiškėjo, kad tai nėra klasikinis italų virtuvės patiekalas, kurio receptą močiutės perduoda savo dukroms iš kartos į kartą. Tiesą sakant šį receptą sukūrė italų šefas – emigrantas į JAV – Sirio Maccioni, madingo restorano Le Cirque, New York’e savininkas maždaug aštuntajame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje. Recepto idėja buvo sunaudoti restorane iš anksto paruoštas, bet nepanaudotas daržoves, derinant jas su pasta, kietuoju sūriu, padažu. Apipynus legendomis receptas tapo toks sėkmingas, kad ilgą laiką buvo šio restorano pasididžiavimas, o pats receptas ilgainiui išplito po JAV rytų pakrantę ir buvo atkartojamas laisvu stiliumi ne tik italų restoranėliuose, bet ir namų šeimininkių virtuvėse.
Originalus receptas (jeigu tikėti skirtingais šaltiniais) buvo toks:
Produktai:
1/3 puodelio kedro riešutų
1/4 puodelio ir 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 vidutinio dydžio pomidorai, stambiai supjaustyti
1/4 puodelio ir 1 valgomasis šaukštas smulkiai supjaustytų petražolių
1/4 puodelio smulkintų bazilikų
1 arbatinis šaukštelis smulkiai susmulkinto česnako
Druska ir šviežiai malti pipirai
2 puodeliai brokolių žiedynų, supjaustytų 1 colio gabalėliais
1/2 svaro jaunų žirnelių ankštyse, nupjautų ir perpjautų skersai per pusę
2 nedidelės cukinijos, perpjautos išilgai ir supjaustytos 1/4 colio storio griežinėliais
6 šparagų stiebai, nulupti ir supjaustyti 1/4 colio storio griežinėliais
1 svaras spagečių
1/2 svaro grybų, supjaustytų plonais griežinėliais
1 puodelis atšildytų šaldytų mažųjų žirnelių
1/4 puodelio vištienos sultinio arba konservuoto sultinio su mažu druskos kiekiu
1-1½ puodelio šviežiai tarkuoto parmezano sūrio
2/3 puodelio riebios grietinėlės
6 šaukštai sviesto, supjaustyto mažais gabalėliais
Gamyba:
Keptuvėje ar orkaitėje paskrudinkite riešutus kol taps auksinės spalvos.
Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite pomidorus, 1/4 puodelio petražolių, baziliką ir 1/2 šaukštelio česnako ir maišydami kepkite ant vidutinės ugnies, kol pomidorai suminkštės (2 ar 3 minutes). Pagardinkite druska ir pipirais.
Užvirinkite puodą su vandeniu. Sudėkite brokolius, žirnelius, cukinijas ir šparagus, vėl užvirinkite ir blanširuokite 30 sekundžių. Šaukštu greitai perkelkite daržoves į sietelį. Nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kad nustotų virti. Nusausinkite ir nusausinkite.
Vėl užvirinkite vandenį ir įberkite druskos. Sudėkite spagečius ir virkite, kol jie taps al dente, apie 11 minučių.
Tuo tarpu didelėje keptuvėje įkaitinkite likusį 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus. Sudėkite grybus ir likusį 1 šaukštą petražolių bei 1/2 šaukštelio česnako. Kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies retkarčiais pamaišydami, kol grybai lengvai paruduos. Sudėkite blanširuotas daržoves ir mažus žirnelius ir maišykite ant didelės ugnies, kol išgaruos didžioji dalis skysčio ir daržovės suminkštės.
Pašildykite pomidorų padažą. Spagečius nusausinkite ir grąžinkite į puodą. Supilkite vištienos sultinį, parmezaną, grietinėlę ir sviestą ir maišykite ant silpnos ugnies, kol sūris išsilydys. Sudėkite daržoves, pagardinkite druska ir pipirais ir gerai išmaišykite. Perdėkite spagečius į 6 lėkštes, užpilkite pomidorų padažu ir patiekite.
Taip buvo gaminama pagal Sirrio Maccioni receptą. Aš, žinoma, gaminau namuose, sau ir savo šeimynai, todėl viską dariau kiek paprasčiau – naudojau šviežias daržoves, įskaitant ir vyšninius pomidoriukus bei šparagus. Jas apkepinau svieste su alyvuogių aliejumis. Šalia viriau makaronus. Supyliau grietinėlę, gardinau druska ir pipirais, subėriau beveik išvirtus makaronus ir viską išmaišiau. Dėjau į lėkštes, barsčiau kapotomis petražolėmis, šlaksčiau alyvuogių aliejumi ir trupučiu balzamiko acto ir dar užbėriau kietojo sūrio ant viršaus.
Gavosi tai, ką matote nuotraukoje viršuje ir tai buvo labai gardu. Šiltuoju metų laiku, kai yra šviežių gardžių daržovių, kai nesinori mėsos ar žuvies, kai norisi lengvos vakarienės su taure baltojo vyno, bet nesinori praleisti daug laiko virtuvėje – pasta primavera yra tai ko reikia. Vakarienė bus pagaminta per 15min., visi bus sotūs ir laimingi, o daržovės su makaronais ir lengvu padažu neapsunkins kūno prieš miegą.
Labai rekomenduoju šiais šiltais vasariškais vakarais.
Skanaus!