Šviežia žuvis yra skaniausia. Deja, baltos šviežios skanios žuvies nusipirkti beveik neįmanoma. Pavyzdžiui menkės – jos file, jei tik neperkepta ir nenudžiovinta, skani be jokių papildomų įmantrybių. Truputis druskos, pipirų, trumpai apkepti iš abiejų pusių ir vos per kelias minutes paruoštas patiekalas tiesiog tirpsta burnoje. Bet tai tuomet, kai file yra šviežia.

O mūsų šalies prekystalius ji dažniausiai pasiekia užšaldyta ir kelis kartus atitirpinta. Tokia visa pavytus, pasišiaušus iš nusivylimo. Ją kepant iš jos bėga skystis, vėliau tik pyst – ir ji jau byra, yra sausa ir sprangi. Kaip ją tokią valgyti?

Yra vienas būdas – galima pasigaminti žuvies kotletukų. Tam puikiai tiks šaldyta ir atitirpinta menkės filė. Ar bet kuri kita šaldyta žuvies file, kurią visada rasite parduotuvių šaldikliuose.

Ir produktų tokiems kotletukams reikės visai nedaug – 1kg žuvies reikės dar 3-4 svogūnų, 100g sviesto, šlakelio aliejaus, poros kiaušinių ir poros šaukštų miltų. Na, dar trupučio druskos ir pipirų pagal skonį.

Visų pirma leidžiame žuviai atitirpti ir nusausiname, bei įsitikiname, kad joje nebeliko kaulų. Tai svarbu.

Tuomet nulupame ir pusžiedžiais supjaustome svogūnus, juos keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir sviestu apkepame iki dailios gelsvos spalvos.

Žuvį sumalame mėsmale, naudodami stambų sietelį, kartu sumalame ir svogūnus su visais keptuvėje esančiais riebalais. Nebijokite, jų perteklius išsiskirs ir nutekės kepant, per daug tikrai nebus.

Į gautą maltą masę įmušame kiaušinius, įberiame šaukštą su kaupu miltų ir pabarstome druska bei maltais pipirais. Viską išmaišome iki vienalytės masės.

Ant stalo ar lentelės pabarstome miltų ir dedame vieną šalia kito masės rutuliukus, tokius nedidelės saujelės ar šaukšto su dideliu kaupu dydžio. Rutuliukus pabarstome miltais ir peilio bei delno pagalba suformuojame stačiakampės formos kotletukus, maždaug cigarečių pakelio dydžio.

Taip, šiek kotletukai nebus tokie rišlūs kaip mėsos kotletai, todėl juos reikia suformuoti atsargiai apspaudžiant iš šonų ir vėliau su jais elgtis gan atsargiai, nes iki pilno iškepimo jie labai greit subyra.

Kotletukus iš abiejų pusių apkepame aliejuje (užteks tiek, kad dailiai apskrustų miltai ir dedame į kepimo formelę, išklotą kepimo popieriumi.

Pašauname į +200C orkaitę  ~15min. Viskas, kotletukai pagaminti.

Nelabai dailūs, nevienodo dydžio, bet dailiai paskrudę ir gana neprastai kvepiantys!

Tam, kad kotletukai nesmirdėtų valstybiniu vaikų darželiu (tėvai, kas vedė vaikus į tokį darželį supras apie ką kalbu) ir yra naudojami karamelizuoti svogūnai ir daug sviesto. Ir būtent šie svogūnai bei sviestas žuvies kotletukus iš nevalgomų paverčia visai neblogais.

Tai nėra aukštoji virtuvė ar kažkas, ką gaminsite nuolat ir dar svečius vaišinsite. Bet tai yra paprastas, nebrangus ir gardus naminis maistas. Pateikite šiuos kotletukus su bulvių koše ir keliais marinuoto agurkėlio griežinėliais ir visi namiškiai juos džiugiai sulapnos bei sotūs ir laimingi eis nuo stalo.

Tai patogus patiekalas, mat šaldyta žuvis jūsų šaldiklyje gali gulėti kaip nejudinama atsarga mėnesiais, o kai nebebus ką valgyti – galėsite pasigaminti kotletukų ir skaniai, bet neapsunkinančiai pavalgyti.

Skanaus 🙂