Advento laikotarpiu šeimininkės dažnai gamindavo įvairius šiupinius. Tai universalus patiekalas, kuriam nereikia įmantrių produktų o vienas valgis atstodavo ir sriubą ir pagrindinį patiekalą. Šiupinys privalo būti sotus ir maistingas, todėl gaminamas tirštas tartum troškinys.
Grybų šiupinyje pagrindinis komponentas buvo kelių rūšių – turiu omenyje saugojimo tipą – grybai. Pavyzdžiui džiovinti, rauginti ir šaldyti. Aš džiovintų neturėjau, todėl naudojau šviežius, šaldytus ir konservuotus. Jei tik bus galimybė – būtinai naudokite ir džiovintus. Prieš verdant šiupinį juos užmerkite ir pagaminkite grybų sultinio, kurį vėliau naudokite šiupinyje vietoje vandens.
Žiemiškas grybų šiupinys
- 250g. šviežių pievagrybių
- 400g. šaldytų baravykų
- 250g. marinuotų miško grybų
- 3 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 2 lauro lapai
- 100g. sviesto
- šlakelis aliejaus kepimui
- kelios šakelės krapų ir petražolių
- druskos, maltų pipirų pagal skonį
- grietinės pateikimui
- Grybus susmulkiname taip, kad gabalėlis tilptų į šaukštą
- Svogūną, bulves ir morką nulupame ir supjaustome kubeliais
- Nuskiname krapų ir petražolių lapelius, atidedame, kotelius smulkiai sukapojame.
- Puode įkaitiname kelis šlakelius aliejaus ir beriame bulves, morkas, svogūnus.
- Kepame pamaišydami, kai ims kvepėti keptomis bulvėmis - beriame grybus ir smulkintus kotelius.
- Sūdome, gardiname pipirais, dedame sviestą.
- Kepame pamaišydami dar ~10min.
- Supilame vandenį (ar grybų sultinį) tiek, kad apsemtų šiupinį. Nugramdome mentele nuo dugno jei kas prikepė.
- Dedame lauro lapus. Užvirus verdame ant mažos ugnies 15min.
- Nukaičiame, leidžiame pravėsti ~10min. ir pateikiame apibarstę kapotais žalumynais. Galima gardinti grietine.
Kaip minėjau – šiupinys turi būti tirštas, todėl sultinį ar vandenį jam naudokite saikingai. Apsėmė ir užtenka.
Kaip matote – greitai ir gana paprastai paruošiamas sezoninės virtuvės patiekalas. Ypač gardus grįžus iš pasivaikščiojimo gamtoje. Sotus ir maistingas.
Beje, jeigu šiupinio pasigaminote daugiau ir jo nesuvalgėte per kartą – leiskite likusiam šiupiniui atvėsti, tuomet dėkite jį į šaldytuvą. Po dienos ar kelių vėl suverskite į puodą, šildykite pamaišydami ant nedidelės ugnies ir kai įkais – viską sutrinkite rankiniu blenderiu. Gausite nuostabią, kreminę grybų sriubą.
Skanaus! 🙂