Rudens pabaiga ir žiemos pradžia sezoninėje virtuvėje yra šakniavaisių metas. Jie tebėra gana švieži, traškūs, neapvytę ir nepraradę visų savo gerųjų savybių. Be to jie maistingi, kupini lastelienos ir ypatingų skonių. Juk ne veltui virdami sultinius mes gausiai naudojame šakniavaisius, šiuo atveju jie atliks tą pačią užduotį – pasidalins savo skoniais, tik išvirus nebus išgriebti, o liks sriuboje.

Kuo dar ypatinga ši sriuba? Ji priklauso „baltųjų” sriubų grupei – čia nenaudojami pomidorai ar jų pasta, nenaudojami burokėliai ar kiti spalvą keičiantys priedai. Sriuba užbalinama grietine, tad yra šviesi, balta.

Ir prieskonių ypatingų jai nereikia, mat pagrindinius skonius sriuba gaus iš savo komponentų, tad jei naudojate kokias prieskonines žoleles virdami sriubą – įberkite jų ir čia, bet kažkokių konkrečių prieskonių naudoti nebūtina. Beje, aš naudojau saliero gumbą (šaknį), tačiau jei turite – galite vietoje jo naudoti pertažolės šaknį ar pastarnoką, tikrai tiks.  Ir esminis momentas: agurkai privalo būti rauginti, gerai įrūgę. Marinuoti agurkai čia visiškai netiks.

Vištienos sriuba su raugintais agurkais ir šakniavaisiais

  • 1 svogūno galva
  • 5-6 česnako skiltelės
  • 1/2 saliero gumbo
  • 1 morka
  • 4-6 rauginti agurkai
  • ~600g vištienos su kaulais (aš naudojau vištienos ketvirčius)
  • 50g sviesto
  • saujos su kaupu makaronų
  • kapotų petražolių ir krapų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  1. Vištieną užpilame šaltu vandeniu ir verdame 45min kaip klasikinį sultinį.
  2. Mėsą išimame, atvėsiname ir nukauliname, smulkiname kubeliais, sultinį nukošiame ir atidedame.
  3. Česnakus, morką, saliero šaknį, svogūną ir agurkus smulkiname nedideliais kubeliais.
  4. Storadugniame puode ištirpiname sviestą ir apkepame svogūnus su česnakais kol ims gelsti.
  5. Suberiame salierą ir morką, pamaišydami kepame 2-3min. vėliau suberiame agurkus ir pakepame dar 3min.
  6. Beriame pipirus, sudedame vištienos mėsą, supilame sultinį tiek, kad viską apsemtų, jei trūksta - papildome vandeniu.
  7. Viskam užvirus suberiame makaronus ir verdame 10min. Sūdome pagal skonį.
  8. Sriubai išvirus suberiame kapotus žalumynus, įmaišome ir nukaičiame. Uždengiame dangčiu ir leidžiame sriubai 30min. pabręsti.
  9. Pateikiame dubenėliuose užbalindami grietine.

Sriubelė nėra labai išvaizdi, bet labai gardi. Aš prižadu: jūs įsimylėsite šią sriubą ir virsite dar ne kartą.

Ji kupina švelnių, bet turtingų skonių, joje viskas dera ir jos norisi dar ir dar. Patiks ir vaikams. Guodžiantis naminis viralas, kuris panašus į šviesų prisiminimą iš vaikystės.

Skanaus!