Chorba arba shorba yra palti sočių sriubų ir troškinių klasė, paplitusi Viduriniuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje, Irane, Turkijoje, Pietryčių Europoje, Centrinėje Azijoje, Rytų Afrikoje ir Pietų Azijoje. Tai, galima sakyti, bendrinis žodis, apimantis visą eilę panašių ir kartu skirtingų patiekalų, kurie skirtingose šalyse gaminami pagal kiek kitokį receptą ar unikalią sudėtį. Pavyzdžiui, Maroko chorba dažnai gaminama su ėriena arba jautiena, daržovėmis ir įvairiausiais prieskoniais, o Turkijos chorba paprastai gaminama su mėsa ir daržovių sultiniu, o kartais ir su makaronais arba ryžiais.
Tai toks bendrinis žodis, koks bendrinis mums žodis yra barščiai. Žodis „chorba” kilęs iš arabų kalbos žodžio „shrob”, kuris reiškia „gerti”. Chorba gali būti gaminama su įvairiausiais ingredientais, tokiais kaip mėsa (jautiena, ėriena, vištiena), daržovės (morkos, bulvės, pomidorai, cukinijos), ankštiniai augalai (lęšiai, avinžirniai) ir grūdai (ryžiai, makaronai). Iš prieskonių dažniausiai chorboje naudojami yra kmynai, kalendros, ciberžolė, cinamonas ir paprika.
Šį kartą kviečiu pasigaminti Libijoje gaminamos chorba versiją su vištiena ir pomidorais. Tiesa, šiuo metu yra vėlyvas ruduo – tai nėra pomidorų sezonas, todėl aš naudosiu savo sultyse konservuotus smulkintus pomidorus.
Chorba su vištiena ir pomidorais
- 400g vištienos mėsos, pjaustytos kubeliais
- 250g saliero šaknies, pjaustytos kubeliais
- 1 svogūnas, smulkintas
- 400g konservuotų savo sultyse smulkintų pomidorų
- 400g konservuotų avinžirnių
- Makaronų (aš naudojau sulaužytus tagliatelle)
- 1/2 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių
- druskos, saldžiosios paprikos miltelių, 4 pipirų mišinio
- pluoštelis smulkiai kapotų petražolių ar kalendrų lapelių
- aliejaus kepimui
- Puode įkaitiname kelis šlakelius aliejaus ir apkepame kelias minutes svogūną ir salierą
- Suberiame vištienos mėsą, pamaišydami kepame dar 2-3min.
- Suberiame saldžiosios paprikos miltelius, žiupsnelį keturių pipirų mišinio, išmaišome
- Supilame pomidorus su sultimis, įpilame vandens tiek, kad viską apsemtų, bet nebūtų labai skysta
- Paverdame 5min. Suberiame makaronus ir avinžirnius, pasūdome
- Paverdame dar 5 - 10min. Barstome citrinos žievelės tarkius, petražoles, pilame citrinos sultis
- Išmaišome, nukaičiame, leidžiame kelias minutes pailsėti ir pateikiame valgytojams.
Ir nepamirškite – nereikia labai daug vandens, sriuba turi būti saikingai tiršta, maistinga. Tarnauti kaip sriuba ir pagrindinis patiekalas.
Kas man joje patiko? Vištienos ir saikingos rūgštelės derinys. Kartu su rytietiškais prieskoniais tai sukuria kitokio, dar nepatirto skonio patiekalą.
Ir jei patiks pati patiekalo idėja, tuomet į jo atmainas galima gilintis iki begalybės, nes kiek šalių ir regionų, tiek ir šio patiekalo atmainų galima rasti paragauti.
Skanaus!