Prasidėjus vėsiems rudeniškiems orams grįžo noras virti sriubas. Dar ne tokias, kurios atstoja ir sriubą ir pagrindinį patiekalą, bet jaukaus, maistingo,  karšto ir pasotinančio srėbaliuko labai norisi.

Šį kartą labai ypatinga sezoninės virtuvės sriuba, kuri verdama ne itin vėlyvą rudenį – tokiu metu, kai pagrindiniai daržo derliai jau nurinkti baiminanti šalnų, tačiau prieskoniniai žalumynai puikiai laikosi lysvėse, mat tų šalnų kaip ir nebuvo.

Pupelės ir šalto rūkymo šoninė. Daug baltyminės masės ir šiek tiek kepto rūkinio prieskonio. Pupeles galima naudoti jau virtas (priminsiu, kad pupelės verda ilgiau nei kitos daržovės, tad jas reikia išsivirti iš anksto) arba jau konservuotas.

Raudonųjų pupelių ir rūkytos šoninės sriuba

  • 200g šaltao rūkymo šoninės, susmulkintos kubeliais
  • 2x400g skardinės konservuotų raudonųjų pupelių arba atatinkamas kiekis virtų.
  • 1 svogūnas
  • 1 poras (baltoji dalis)
  • 1 morka
  • 3-4 pomidorai
  • 3 česnako skiltelės
  • 3 bulvės
  • 2l naminio vištienos sultinio
  • 1/2 citrinos
  • saldžios ir aitriosios paprikos miltelių, maltų juodųjų pipirų
  • smulkiai kapotų prieskoninių žolelių: krapų, petražolių, kalendros, baziliko pagal galimybes
  • keli šlakeliai aliejaus kepimui
  1. Užkaičiame storadugnį puodą, pilame aliejų ir beriame šoninę.
  2. Ant vidutinės ugnies šoninę paskrebiname, išgriebiame palikdami riebalus puode.
  3. Beriame smulkintus svogūną, porą ir tarkuotą morką.
  4. Kepame pamaišydami kol ims dailiai ruduoti.
  5. Tuo metu blenderyje sutriname pomidorus su česnakais, gautą tyrelę supilame ant pakepintų daržovių
  6. Pamaišydami pakaitinam 2-3min ir pilame sultinį, beriame į puodą šoninę.
  7. Taip pat suberiame pupeles, nuluptas ir kubeliais pjaustytas bulves, prieskoninius žalumynus.
  8. Beriame paprikų miltelius, pipirus ir viską pamaišome. Kai užvirs - ramiai verdame ~20min.
  9. Tikriname ar bulvės išvirė, kai išvirė - išspaudžiame citrinos sultis, išmaišome.
  10. Ragaujame ir sūdome pagal skonį, tiekiame į stalą.

Sriuba gaunasi tiršta, aromatinga ir gardi savaime – pateikimui nereikia jokių priedų ar duonos gaminių. Tiesiog tiek, kiek visko supylėt į lėkštę.

Ryški, spalvinga, truputį šildanti ir labai maloniai pasotinanti. Kaip tik tai, ko reikia prasidėjus pirmiems žvarbiems rudens orams.

Skanaus!