Šaltas ir niūrus pavasaris, kuomet viskas tartum sustojo. Tik žolė auga nieko nepaisydama. O visa kita apmirę, tartum išsigandę ir laukia kuomet prasidės šiltos, tikrojo pavasario dienos. Dar visa laimė, kad namuose guodžia spragsinčio židinio šiluma ir garuojantis arbatos puodelis. Bet man nuoširdžiai baisu pagalvoti kaip verčiasi žmonės butuose, kuomet šildymas jau seniai išjungtas, o nei šilumos nei saulės nebeliko…

Šiemet ir šparagų sezonas prasidėjo vėliau. Bet džiugi žinia – jis prasidėjo! Pavasarinis gėris, kurio laukiame visus metus, nes šparagai išties gardūs, bet jų sezonas gana trumpas.

Tokiam šaltam pavasariui labai tinka šildanti ir maistinga sriuba, kurią kviečiu virti naudojant šparagus. Ji paprasta, greita ir lengvai paruošiama. Kartu aromatinga, kreminė ir šildanti. Su lengvomis egzotiškųjų rytų natomis.

Kreminė šparagų sriuba

  • 2 šaukštai sviesto
  • svogūno galva
  • 2 saliero stiebai
  • 400g bulvių
  • 400g šparagų stiebų
  • 400g pievagrybių
  • valgomasis šaukštas žaliojo kario pastos
  • 400ml skardinė kokoso pieno
  • 2l sultinio arba vandens
  • druskos pagal skonį
  • citrinos pateikimui
  1. Puode ištirpdome sviestą ir jame apkepame smulkintą kubeliais svogūną ir salierą
  2. Tuo metu susmulkiname pievagrybius ir dedame į puodą apkepimui
  3. Kol kepa grybai - nulupame ir kubeliais supjaustome bulves, dedame į puodą, išmaišome
  4. Bulves nuolat pamaišydami apkepame 5-8min.
  5. Dedame kario pastą, pamaišome ir šiek tiek pakaitiname, kad pasklistų aromatas
  6. Pilame šiek tiek sultinio, su mentele nugramdome viską, kas prikepė prie puodo dugno
  7. Pilame likusį sultinį ir kokoso pieną
  8. Beriame susmulkintus šparagus ir pamaišydami verdame ant mažos ugnies, kol bulvės išvirs ir taps birios.
  9. Puodo turinį susmulkiname rankiniu blenderiu iki vientisos kreminės masės
  10. Sūdome pagal skonį, pateikiame su skiltele citrinos pašlakstymui

Sriuba bus maloniai žalsvos spalvos, kreminės tekstūros, poskonyje šildanti kario pastos natomis. Ją galima pateikti su šviežia balta duona.

Galima pabarstyti skrebučiais arba kepintomis sėklomis.

Galima šiek tiek pašlakstyti aromatizuotu alyvuogų aliejumi, jei esate pasigaminę. Galima net gi užbarstyti kapotu kietai virtu kiaušiniu – jis čia tiks.

Jeigu sriuba gavosi per tiršta po blenderio  – skieskite ją vandeniu ir dar šiek tiek pakaitinkite.

Jeigu per aštri (čia man taip gavosi 😀 ) – aštrumą galima prigesinti grietinėle. Jeigu nevalgote gyvulinės kilmės produktų – sviestą keiskite aliejumi, o sultinį – vandeniu. Sriuba irgi bus gardi.

O visumoje sriuba pavasariška, lengva ir soti bei šildanti po pasivaikščiojimo lauke, kai norisi ne tik striukės, bet ir kepurės bei pirštinių.

Skanaus!