Receptas, apie kurį ketinu papasakoti, yra gana senas. Jis kilęs iš kaimiškos vietovės ir pasakoja apie sezoninės virtuvės privalumus sumanios šeimininkės rankose. Ir štai kokia jo priešistorė: kaip žinia pavasarį prasidėdavo sunkieji žemės darbai – pasiruošimas ir sėja. Vadinasi šeimyną reikėjo sočiai pamaitinti, kad darbui jėgų užtektų. Kartu supuldavo tas faktas, kad pavasarį šviežios mėsos menkai tebuvo – kiaules skersdavo rudenį, viščiukai pavasarį irgi dar maži. Todėl viena iš paprasčiausių išeičių būdavo pasirinkti kokią pagyvenusią vištą ar gaidį ir mėsą ilgai virti, kartu nuverdant sodraus sultinio.

Dar visi buvo išsiilgę šviežių žalumynų, nors daržai vos tik pradėti sėti. Tad šeimininkės rinkosi sau jaunus dilgėlių ir garšvų lapelius. Kartu su paskutiniais, nuo rudens gerai įrūgusiais agurkais ir puodeliu jų rasalo (skysčio, kame agurkai rūgo) jos kurpdavo mėsiškus žaliuosius barščius, sočią ir maistingą sriubą.

Žalieji pavasario barščiai

  • 1,5- 2l vištienos sultinio
  • nuo sultinio virimo likusios vištienos mėsos
  • didelė krūva šviežių dilgėlių ir garšvų lapų (galima su koteliais, kad tik švarūs būtų)
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • 2 bulvės
  • 2 rauginti agurkai (ir stiklinė rasalo, jei liko)
  • šlakelis aliejaus ir gabalėlis sviesto kepimui
  • druskos / pipirų pagal skonį
  • grietinės pateikimui
  1. Užverdamas sultinys ir sumetamos kubeliais pjaustytos bulvės virti.
  2. Keptuvėje ant aliejaus ir sviesto pakepinami smulkinti svogūnas, morka ir rauginti agurkai.
  3. Agurkams suminkštėjus keptuvės turinys dedamas į puodą su bulvėmis. (pilamas rasalas)
  4. Sudedami nuplauti ir pasmulkinti žolių lapeliai ir virta vištienos mėsa.
  5. Sūdoma, gardinama pipirais pagal skonį, paverdama dar 3-5min.
  6. Pateikiama su riebia grietine.

Tokia tai neįmantri, bet soti ir maistinga sriubelė gaunasi. O jei dar vištienos tirštai įdėta, tai ir visi pietūs viename puode.

žalieji barščiai

Beje, jeigu taip nutiko, kad rasalo neturite ar nemėgstate, tuomet sriubai galima naudoti citrinos sultis. Dėkui progresui dabar jų apskritus metus parduotuvėse gausu.

Nemėgstant ar neturint kur pasirinkti garšvos ją galima sėkmingai keisti špinatų lapais. Tokie sofistikuoti barščiai gausis. Svarbu, kad žalėsių būtų daug, juk taip jų išsiilgęs organizmas po šios ilgos ir šaltos žiemos.

Būkite sveiki! 🙂